O lume neștiută din Uniunea Sovietică. Cum au colaborat americanii cu bolșevicii pe ascuns

09 Apr. 2023, 07:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2023, 07:26 // Actual //  bani.md

Un istoric german, Karl Schlögel, care a trăit o parte din viață în Uniunea Sovietică, a publicat recent o carte despre radiografia unei ”lumi pierdute”, în care țara a experimentat trecerea de la epoca lui Stalin la Gorbaciov și până la Putin.

Autorul vorbește și despre o mulțime de lucruri neștiute, printre care și cum au colaborat americanii cu bolșevicii, deși Statele Unite nu aveau relații diplomatice pe atunci cu URSS-ul.

În copilărie, Schlögel a locuit cu părinții săi la Ekaterinburg, fostul oraș Sverdlosk, locul în care ultimul țar al Rusiei și familia sa au fost uciși în iulie 1918, potrivit Financial Times.
Sverdlovsk, așa cum se numea în vremea sovietică a fost un oraș industrial neremarcabil din Munții Urali, care despart Siberia de vestul Rusiei. ”Am avut o copilărie obișnuită”, spune autorul. ”Pentru a câștiga bani de buzunar, îi spun fiicei mele, am transportat sticle goale de lapte, chefir și bere la un depozit local de reciclare pentru o rambursare”.

Scriitorul a publicat recent o carte intitulată ”Secolul sovietic – Arheologia unei lumi pierdute”, în care el vorbește într-o documentare de 900 de pagini despre vechea viață din Uniunea Sovietică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

După cum scrie Schlögel, cele trei decenii care s-au scurs de la sfârșitul URSS au arătat cât de „dureros a fost procesul de transformare a fostei Uniuni Sovietice și cum conducerea politică a exploatat durerile fantomă post-imperiale, dorințele nostalgice și temerile pierderii statutului social pentru a urma o politică agresivă, fără a exclude războiul împotriva statelor vecine, pentru a-și menține propria putere.”

După invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, ”cel mai dificil lucru de înțeles este ceea ce trece prin mintea rușilor obișnuiți, precum părinții mei, care au trecut de la Stalin la Gorbaciov și înapoi – la Putin – într-o generație”. O parte a răspunsului poate fi găsit în The Soviet Century, care prezintă istoria într-un mod inedit, prezentând obiceiuri și tradiții, valori și artefacte, care oferă multe perspective emoționante și ajută cititorii să înțeleagă psihicul rusesc de astăzi.

Schlögel a lucrat printr-o cantitate colosală de informații pentru a-și organiza expoziția cu o claritate și o obiectivitate refuzate contemporanilor sovietici. Luați, de exemplu, vocea de bariton a lui Yury Levitan, sinonimă pentru poporul sovietic cu relatarea evenimentelor celui de-Al Doilea Război Mondial într-o manieră atentă și calmă.

Dar Levitan a transmis și sentințele cu moartea în timpul epurărilor staliniste, pronunțate pe același ton neutru. Îi cunoștea personal pe unii dintre condamnați.
În carte autorul povestește despre inginerii și companiile americane care lucrau la sfârșitul anilor 1920 la construcția hidrocentralei Nipru și a barajului său de 60 de metri înălțime, în absența relațiilor diplomatice formale dintre Washington și Moscova (acestea au fost înființate abia în 1934).

Lăudat ca un triumf al tehnologiei asupra naturii și al sintezei „pragmatismului american și pasiunii bolșevice”, DniproHES a fost în esență un proiect profitabil pentru americanii care detestau comunismul, dar erau fericiți să ajute la „transformarea” a sute de mii de țărani ruși și ucraineni fără pământ în cetățeni sovietici model.

Secțiunea despre lagărele de muncă Kolyma din nordul extrem al Rusiei, bogat în minerale, este deosebit de chinuitoare. Minele de aur, care au finanțat industrializarea sovietică, au înghițit zeci de mii de vieți „acolo unde caii nu puteau rezista o lună, ființele umane au rezistat”.

Aproximativ 18 milioane de cetățeni au fost forțați să treacă prin gulaguri între 1929 și 1953. Monstruozitățile regimului sovietic nu au fost procesate de statul rus succesor sau de poporul său. Poate că arată de ce rușii din ziua de azi revin la modalități învățate despre cum să stea departe de Kremlin, mai degrabă decât să-l confrunte.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO