O moldoveancă a revenit acasă ca să organizeze un eveniment caritabil pentru bebelușii cu malformații congenitale

08 Mai 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Mai 2023, 11:11 // Actual //  MD Bani

Nu a devenit mamă, dar poartă de grijă celor mai triști copii de la noi. Victoria Dunford, președinta MAD-aid Moldova a revenit în Moldova pentru a ne reaminti cum se face un bine și a ne trezi sentimentul empatiei.

Este stabilită în Marea Britanie de mai mulți ani, dar de zece ani și-a făcut din grijile Moldovei o misiune de viață. De această dată, Victoria vrea să adune fonduri pentru renovarea secției Chirurgia Nou-Născutului de la Centrul Mamei și al Copilului, dar și pentru alte secții aflate în stare deplorabilă.

Recent, președinta MAD-aid Moldova a efectuat o vizită la IMSP IMC, spital care, anterior, a beneficiat de mobilier și dispozitive medicale aduse tot de ea, din Marea Britanie. În prezent, spitalul se confruntă cu probleme de ordin financiar și nu poate acoperi cheltuielile pentru renovarea secției de chirurgie a copiilor născuți prematur și a celor cu malformații.

Secția nu a fost renovată de 37 de ani și încăperile pentru staționarul celor mai complicate cazuri din țară se află într-o stare avariată, cu riscul căderii tencuielii de pe tavane și pereți în saloane sau direct pe mesele de operații. În secție nu funcționează sistemul de ventilare, iar cel hirdaulic și electric funcționează precar.

Victoria visează că secția Chirurgie Nou Născuți va fi renovată la nivelul standardelor Regatului Unit și că mamele, copiii și medicii de la noi vor beneficia de cele mai bune condiții spitalicești.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Președinta MAD-aid Moldova vine cu îndemn către mediul de afaceri, dar și către fiecare cetățean din republică să doneze pentru această faptă nobilă. Iar pe 8 iunie, cu acest scop, va avea loc GALA BINELUI, un eveniment care va aniversa 10 ani de activitate al MAD-aid Moldova. În cadrul GALEI BINELUI se vor acumula fonduri pentru acest scop nobil.

Proiectul investițional pentru renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC se evaluează la circa 3 000 000,00 lei. În ultimii 35 de ani aici au fost tratați 25 000 nou–născuți, efectuate anual circa 700 de operații, reabilitați în jur de 2000 de copii anual, cu diverse patologii.  Astfel, renovarea secției Chirurgie nou–născuți ale IMSP IMC merită pe bună dreptate a fi considerată un obiectiv primordial și extrem de important pentru instituție, deoarece va permite prestarea serviciilor medicale conform standardelor internaționale, cu un regim sanitaro–epidemiologic la cel mai înalt nivel.

„Credem că simțim la fel ca si Dumneavoastră – compasiune, bunătate și dragoste pentru Moldova”, afirmă Victoria Dunford. „Și că avem aceleași valori. Indiferent  de cifrele noastre de afaceri, e important să fim empatici și să nu uităm că în spatele fiecărui nume e o istorie, un copil, un om, un suflet care trăiește durerea pe care noi, împreună, o putem anula”.

Pe parcursul ultimilor ani, Victoria Dunford a reușit să adune fonduri și a construit un centru de plasament pentru copii cu dizabilități și un centru modern pentru persoanele în etate, în orașul Râșcani. Este persoana care a susținut cu utilaj tehnic medical mai multe spitale din RM, în perioada Covid-19.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău