O nouă criptomonedă pretinde a fi o alternativă Bitcoin ecologică. Cât de „verde” este Chia? Merită atenție?

17 Mai 2021, 16:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2021, 16:58 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă criptomonedă care se pretinde a fi ecologică a debutat în tranzacționare săptămâna trecută. Moneda virtuală, numită chia și creată de o platformă numită Chia Network, își face publicitate ca „o alternativă ecologică ” la Bitcoin.

După ce a început oficial tranzacționarea săptămâna trecută, Chia încearcă să facă lucrurile diferit. În primul rând, este denumită criptomonedă „verde”, dar ce o face ecologică și în ce fel diferă de alte criptomonede?

Creatorul Chia, Bram Cohen, omul care a fondat platforma de partajare a fișierelor BitTorrent, consideră că această metodă este mai fiabilă, mai sigură și mai ecologică decât modul în care operează criptomonedel precum Bitcoin.

Procesul de exploatare necesită atât platforme – formate din procesoare specializate de calculator -, cât și acces la cantități mari de energie.

Având în vedere că nu folosește mineritul, Chia a fost lăudată pentru că ar putea deschide o nouă cale rentabilă pentru utilizatorii casnici, precum și pentru că a oferit o alternativă mai sănătoasă din punct de vedere ecologic față de Bitcoin cu consum intensiv de energie.

În ceea ce privește cel puțin, Chia își respectă acreditările ecologice, în sensul că nu are nevoie să consume cantități mari de energie electrică. Cu toate acestea, mijloacele prin care fermierii din Chia băteau noi jetoane nu sunt lipsite de critici – sau un cost de mediu.

De ce este criticată Chia?

Chiar înainte de lansarea sa pe platformele de tranzacționare la începutul lunii mai, Chia a judecat deja controversele după ce succesul său timpuriu a provocat o rulare pe hard disk-uri.

Creșterea cererii a provocat deja o penurie și a determinat creșterea prețurilor în China și în alte părți ale Asiei. De când a fost anunțată lansarea Chia în februarie, prețurile pentru unitățile de 12 terabyte au crescut cu 59% doar în China, potrivit South China Morning Post.

Motivul cererii crescute nu este doar popularitatea bruscă a unei criptomonede nou lansate, deși acest lucru se explică în mare parte. De asemenea, este alimentat de faptul că cripromoneda Chia este extrem de risipitoare atunci când vine vorba de hardware-ul necesar.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo