O nouă criptomonedă pretinde a fi o alternativă Bitcoin ecologică. Cât de „verde” este Chia? Merită atenție?

17 Mai 2021, 16:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2021, 16:58 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă criptomonedă care se pretinde a fi ecologică a debutat în tranzacționare săptămâna trecută. Moneda virtuală, numită chia și creată de o platformă numită Chia Network, își face publicitate ca „o alternativă ecologică ” la Bitcoin.

După ce a început oficial tranzacționarea săptămâna trecută, Chia încearcă să facă lucrurile diferit. În primul rând, este denumită criptomonedă „verde”, dar ce o face ecologică și în ce fel diferă de alte criptomonede?

Creatorul Chia, Bram Cohen, omul care a fondat platforma de partajare a fișierelor BitTorrent, consideră că această metodă este mai fiabilă, mai sigură și mai ecologică decât modul în care operează criptomonedel precum Bitcoin.

Procesul de exploatare necesită atât platforme – formate din procesoare specializate de calculator -, cât și acces la cantități mari de energie.

Având în vedere că nu folosește mineritul, Chia a fost lăudată pentru că ar putea deschide o nouă cale rentabilă pentru utilizatorii casnici, precum și pentru că a oferit o alternativă mai sănătoasă din punct de vedere ecologic față de Bitcoin cu consum intensiv de energie.

În ceea ce privește cel puțin, Chia își respectă acreditările ecologice, în sensul că nu are nevoie să consume cantități mari de energie electrică. Cu toate acestea, mijloacele prin care fermierii din Chia băteau noi jetoane nu sunt lipsite de critici – sau un cost de mediu.

De ce este criticată Chia?

Chiar înainte de lansarea sa pe platformele de tranzacționare la începutul lunii mai, Chia a judecat deja controversele după ce succesul său timpuriu a provocat o rulare pe hard disk-uri.

Creșterea cererii a provocat deja o penurie și a determinat creșterea prețurilor în China și în alte părți ale Asiei. De când a fost anunțată lansarea Chia în februarie, prețurile pentru unitățile de 12 terabyte au crescut cu 59% doar în China, potrivit South China Morning Post.

Motivul cererii crescute nu este doar popularitatea bruscă a unei criptomonede nou lansate, deși acest lucru se explică în mare parte. De asemenea, este alimentat de faptul că cripromoneda Chia este extrem de risipitoare atunci când vine vorba de hardware-ul necesar.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală