O nouă criză amenință Moldova! Moldovagaz nu are bani pentru achitarea metanului rusesc

15 Aug. 2022, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Achitarea TVA de către Moldovagaz a fost amânată până la 30 septembrie, potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale.

Este vorba de amânarea plății TVA pentru importul de gaze din perioada lunilor aprilie – iulie.

Un calcul estimativ relevă că scutirea de TVA care se cifrează la circa 165 mil. de lei ar ajunge doar pentru acoperirea plăților pentru o singură lună. Or, acest lucru nu scapă compania de dificultățile financiare în care s-a pomenit.

În prezent, moldovenii achită pentru metrul cub de gaz 23 de lei, după ce ANRE a aprobat majorarea cu 23,5 % a tarifelor urmare a solicitării Moldovagaz pe fundalul scumpirii achizției de metan de la Gazprom. Pentru luna august Moldovagaz achită 1459 USD pentru mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul prognozat este de 1692 USD .

Alexandru Șevciuc, membrul Consiliului de Administrație de la Moldovagaz susține că tariful aprobat de ANRE nu este suficient pentru acoperirea devierilor financiare, care în prezent, doar din achizția gazului, se cifrează la 959 mil. de lei, iar la sfârșit de an vor ajunge la 3,9 miliarde de lei.

„Prețul gazului stabilit de ANRE este de 899 USD, dar în luna august Moldovagaz cumpără la un preț de 1459 per mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul estimat este de 1692 USD pentru mia de metri cubi”, a punctat Șevciuc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău