O rețea de benzinării din țară, amenințată să-și sisteze activitatea. Și alții ar fi în aceeași poziție

18 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Iun. 2021, 13:59 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania Bemol nu exclude că după introducerea noii metodologii de calcul a prețurilor la combustibil în Moldova, va fi nevoită să-și suspende activitatea. Reprezentanții Bemol consideră că și alți jucători de pe piața petrolieră pot face același lucru, iar acest fapt ar putea duce la o lipsă de benzină și motorină în țară, scrie Newsmaker.md

„Pentru noi, perspectiva nu este deloc una bună (după introducerea noii metodologii), ori ieșim din business-ul petrolier, ori dăm în chirie afacerea unei companii mai mari. Poate că cineva își poate permite astfel de pierderi, dar nu compania noastră, nu avem o astfel de posibilitate”, a declarat BEMOL pentru Newsmaker, comentând noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în energie (ANRE).

Reprezentanții companiei au mai adăugat că într-o situație similară s-ar putea pomeni și cei de pe piața angro. „Furnizorii spun că este posibil să nu își poată îndeplini obligațiile de furnizare și vor înceta importul. Cu siguranță există piețe cu condiții mai favorabile și vor vinde acolo. Am prevăzut de la bun început că cineva vrea cu adevărat să creeze un deficit de combustibil în Moldova„, spun petroliștii.

Amintim că, potrivit deciziei ANRE, începând cu 1 iulie, companiile care comercializează carburanți vor stabili prețurile angro și cu amănuntul pentru benzină, motorină și gaz, în baza unei noi metodologii. Prețurile vor fi calculate pe baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Marja maximă pentru un litru de benzină și motorină în vânzările cu amănuntul a fost stabilită de ANRE la 2.33 lei, iar pentru un litru de gaz lichefiat – 1.98 lei. Pentru vânzările angro, marja maximă pentru o tonă de benzină și motorină este de 1.142 lei și 18 bani, iar pentru o tonă de gaz lichefiat — 451 lei și 58 bani. Marja de comercializare a produselor petroliere angro include costul livrării și depozitării combustibilului, în timp ce marja cu amănuntul include și costul întreținerii unei benzinării.

În același timp, BEMOL declară că, dacă prețurile actuale ale carburanților vor rămâne neschimbate pe piețele mondiale, prețurile cu amănuntul în Moldova ar putea scădea ușor după 1 iulie. „Acum lucrăm la zero. Cu noua metodologie, va fi necesar să se reducem prețul cu circa 80-90 de bani„, a menționat compania, adăugând că autoritățile se gândesc aparent să rezolve problema prețurilor carburanților ”din contul pierderilor” companiilor petroliere.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău