Oamenii şi tradiţiile din Valea Prutului, descoperite de publicul RLIVE TV şi cititorii Realitatea, cu sprijinul DRRM

01 Nov. 2024, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 09:30 // Actual //  bani.md

Peste 150.000 de spectatori și cititori au urmărit în perioada 15-30 octombrie 2024 cele 10 documentare din seria „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, realizate de asociația INFO LIVE, alături de Grupul Media Realitatea, cu finanțare din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Publicul a aflat istoria localităților Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România. Oamenii din aceste sate și orașe au povestit despre pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și un studiu cantitativ social, realizat de IMAS, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a vizat subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor, remarcând că pe ambele maluri ale Prutului ei au aceleași tradiții și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Sondajul a arătat că românii din stânga și dreapta Prutului se consideră asemănători, au rude, prieteni sau cunoștințe pe celălalt mal al râului și trec frecvent hotarul pentru vizite, cumpărături sau turism.

În unele localități au fost descoperite și povești de dragoste dintre basarabeni și români, pe care nici măcar Prutul nu i-a putut despărți, dar și istorii ale oamenilor care, sub presiunea sovieticilor, nu și-au putut vedea rudele decât după ce Republica Moldova și-a declarat independența. Între altele, echipa proiectului a descoperit vestigii arheologice care au sute de mii de ani și atracții turistice mai puțin cunoscute.

 

„Valea Prutului – vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu finanțare de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul promovează identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor.

Cu sprijinul DRRM, echipa de producție a documentarelor „Valea Prutului – vatră de civilizație românească” a lansat 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și în cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Materialele realizate pot fi urmărite și pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale proiectului.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ