Oamenii şi tradiţiile din Valea Prutului, descoperite de publicul RLIVE TV şi cititorii Realitatea, cu sprijinul DRRM

01 Nov. 2024, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 09:30 // Actual //  bani.md

Peste 150.000 de spectatori și cititori au urmărit în perioada 15-30 octombrie 2024 cele 10 documentare din seria „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, realizate de asociația INFO LIVE, alături de Grupul Media Realitatea, cu finanțare din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Publicul a aflat istoria localităților Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România. Oamenii din aceste sate și orașe au povestit despre pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și un studiu cantitativ social, realizat de IMAS, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a vizat subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor, remarcând că pe ambele maluri ale Prutului ei au aceleași tradiții și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Sondajul a arătat că românii din stânga și dreapta Prutului se consideră asemănători, au rude, prieteni sau cunoștințe pe celălalt mal al râului și trec frecvent hotarul pentru vizite, cumpărături sau turism.

În unele localități au fost descoperite și povești de dragoste dintre basarabeni și români, pe care nici măcar Prutul nu i-a putut despărți, dar și istorii ale oamenilor care, sub presiunea sovieticilor, nu și-au putut vedea rudele decât după ce Republica Moldova și-a declarat independența. Între altele, echipa proiectului a descoperit vestigii arheologice care au sute de mii de ani și atracții turistice mai puțin cunoscute.

 

„Valea Prutului – vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu finanțare de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul promovează identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor.

Cu sprijinul DRRM, echipa de producție a documentarelor „Valea Prutului – vatră de civilizație românească” a lansat 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și în cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Materialele realizate pot fi urmărite și pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale proiectului.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău