Obștescul sfârșit. „Corporația” Sheriff din enclava separatistă s-a înglodat

25 Ian. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Ian. 2022, 16:39 // Actual //  bani.md

Imperiul SHERIFF, construit de oligarhii Victor Gușan și Ilya Kazmaly și care deține monopolul afacerilor din regiune, se confruntă cu mai multe probleme care păreau imposibile până nu demult. Mai mulți locuitori ai regiunii ne-au informat despre faptul că, Sheriff își închide spălătoriile auto deschise pe lângă stațiile PECO, iar în magazine sunt de negăsit mai multe tipuri de țigări care erau populare în regiune. Mai mult ca atât, am aflat că Uzina de Ciment din Râbnița, chiar dacă nu ar aparține de facto holding-ului, dar ar avea legături indirecte, și-a sistat activitatea din 13 decembrie, pe o perioadă nedeterminată.

În prezent, Uzina Metalurgică este în impas. Din luna noiembrie, Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale la Uzina din Râbnița, ceea ce ar putea duce la falimentul ei în scurt timp. Uzina importă de pe piața UE circa 70% din cantitatea necesară.  În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri, scrie zonadesecuritate.md.

Totodată, nu doar importul din Uniunea Europeană nu mai e posibil, dar și exportul. Asta, în condițiile în care doar România mai cumpăra metalul produs în regiunea separatistă.

Surse din cadrul pretinsului Guvern de la Tiraspol ne-au spus că în prezent se încearcă rezolvarea acestei probleme prin intermediul Chișinăului, iar presiunile ce au fost la sfârșitul acestui an, cu terenurile agricole și plăcuțele neutre, ar avea legătură cu problemele financiare ale regimului.

Cei de la Tiraspol vor ca autoritățile de la Chișinău să-i ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a le permite importul și exportul din metal uzat. Decizia UE de a interzice această activitatea în baza legăturii cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie a avut consecințe clare atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

Astfel, doar dacă Republica Moldova va solicita permis pentru importul de metal uzat și va putea demonstra că respectă normele UE de mediu în această privință, uzina va putea importă și exportă metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.

Holdingul „Sheriff” funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO