Dezbină și cucerește: Cum a pierdut Republica Moldova războiul cu corupția. Coasta de Fildeș ne suflă în ceafă

25 Ian. 2022, 15:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2022, 15:40 // Actual //  Lupu Eduard

În 2021, Republica Moldova a înregistrat un scor al indicelui percepției corupției (IPC) de 36 puncte, fiind pe locul 105 din 180 ţări (pentru comparaţie, în 2020, Moldova, cu un scor de 34 puncte, a fost pe locul 115 din 180 ţări). Printre „vecinii de clasament” ai Republicii Moldova sunt Ecuador (36), Coasta de Fildeş (36), Panama (36), Peru (36) şi Albania (35). De remarcat că România a înregistrat un scor al IPC de 45 puncte, Estonia (74), Lituania (61), Letonia (59), potrivit raportului Tranparency International.

În urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, Republica Moldova s-a debarasat de etichetă de stat capturat. Partidul politic pro-european care a promis să combată cu vehemenţă corupţia a obţinut majoritatea în Parlament.

Preşedintele pro-european şi Guvernul Republicii Moldova (atât preşedintele, cât şi premierul fiind femei) au suscitat optimismul în rândul populaţiei şi speranţele că participanţii la schema de spălare a banilor în valoare de 22 de miliarde USD şi fraudă bancară  de 1 miliard USD vor fi deferiţi justiţiei, iar banii – recuperaţi.

Guvernul a venit cu o serie de iniţiative legislative ce ţin de  reformarea organelor anticorupţie şi a sectorului justiţiei din Republica Moldova, care trebuie încă dezbătute cu atenţie cu societatea şi experţii. Pentru a menţine imaginea pozitivă şi încrederea publicului, guvernanţii vor trebui să demonstreze capacitatea de a depolitiza organele anticorupţie şi de a reforma cu adevărat sistemul de justiţie din ţară.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar și cu  un grad înalt al corupției a fost mult timp un centru pentru spălarea banilor din Rusia. Dar la sfârșitul anului 2020 a ales-o ca președinte pe Maia Sandu, o luptătoare împotriva corupției, iar în 2021 a încredințat partidului ei controlul în Parlament, arată The Economist.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 10:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 10:19 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) organizează în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova” un eveniment dedicat antreprenoriatului social. Atelierul va avea loc pe data de 3 februarie și este realizat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

 „Vă invităm să beneficiați de oportunitatea de a trăi o nouă experiență în compania celor mai cunoscuți actori ai antreprenoriatului social din țara noastră, de a interacționa și a afla cele mai noi schimbări în domeniu, toate menite să asigure o mai bună colaborare și sinergie a antreprenorilor sociali”, se adresează vicepreședintele CCI a RM, Natalia Calenic către comunitatea antreprenorilor sociali din țară. 

Astfel, pe data de 3 februarie curent, CCI a RM organizează atelierul informativ „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Realități și Perspective”. Evenimentul va reuni experți din cadrul Fundației Est-Europene, Centrului „CONTACT” precum și implementatori ai huburilor destinate afacerilor sociale.

Obiectivul principal al evenimentului este promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, în special îmbunătățirea cadrului legal în domeniul antreprenoriatului social a Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul atelierului vor fi discutate și   motivele pentru care antreprenorii din Republica Moldova sunt reticenți față de acest domeniu și desigur, cum poate fi promovat acest model de business printre antreprenorii clasici. 

Atelierul informativ „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Realități și Perspective” va avea loc în data de 3 februarie 2023, începând cu ora 12:30, în incinta Centrului Internațional de Expoziții  „Moldexpo”, (mun. Chișinău str. Ghioceilor nr. 1) pavilionul Central, et. II, sala de conferinţe.

Acest eveniment este organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău