Pe 7 iunie, în Statele Unite, a expirat termenul limită pentru finalizarea tranzacțiilor cu Pervîi Kanal, NTV şi Rossiya-1, post de televiziune care are fondator comun cu RTR Moldova. Companiile americane nu mai au voie să le furnizeze echipamente şi să plaseze publicitate la aceste posturi tv. Măsurile au fost luate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cele trei posturi de televiziune ruse deținute sau controlate de stat sunt acuzate că sunt mașina de propagandă a lui Putin.
Potrivit autorităţilor de la Washington, începând cu ziua de 7 iunie, nicio companie din SUA nu mai poate finanța sau susține mașina de dezinformare care maschează adevărul invaziei barbare a lui Putin. În acest sens, trezoreria SUA a încheiat toate operațiunile care se desfășoară în mod obișnuit și sunt necesare pentru lichidarea treptată a tranzacțiilor, contractelor și altor acorduri încheiate înainte de 8 mai cu cele mai urmărite trei posturi de televiziune ruse. Astfel, publicitatea, tehnologia de difuzare, camerele video, microfoanele sau echipamentele pentru sunet nu vor mai fi disponibile pentru Pervîi Kanal, NTV şi Rossiya-1. Ultimul post, aparţine companiei ruse de stat de radio și televiziune VGTRK, fondatoarea şi beneficiarul final al postului RTR Moldova. Acest lucru a fost recunoscut luna trecută chiar de directorul RTR Moldova, în cadrul unei anchete a Ziarului de Gardă.
„În prezent, printre fondatori se numără Compania rusă de stat de radio și televiziune (VGTRK) şi Sberbank, din câte am înţeles. Fondatorii s-au schimbat des. VGTRK este o companie de stat. Sberbank este deţinut parţial de stat, din câte ştiu. – Am văzut discuţii să se aplice sancţiuni în contextul acestui război , asupra Sberbank. Asta credeţi că va afecta activitatea postului aici, la nivel local? – Nu vă pot spune, pentru că vom afla când vor exista relaţii cu băncile noastre”, a spus directorul RTR Moldova, Evghenii Sergheev, scrie publika.md.
Tot luna trecută, Consiliul Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune RTR Moldova, alături de NTV Moldova şi Primul în Moldova, pentru încălcări ce ţin de reflectarea războiului din Ucraina.
Mai multe companii ruse, dar şi propagandişti ai Kremlinului care au publicat informaţii eronate despre războiul din ţara vecină au fost sancţionaţi atât de UE, Canada şi Marea Britanie. Printre cei vizaţi este şi Compania rusă de stat de radio şi televiziune (VGTRK), fondatoare şi beneficiar final al postului RTR Moldova, dar şi al canalelor Rossia 1, Rossia 24 şi RTR Planeta. VGTRK este cel de-al doilea fondator şi beneficiar al RTR Moldova, care este sancţionat de Marea Britanie, după ce, anterior, Londra a impus şi pentru Sberbank. Anterior, expertul media Dumitru Ţîra a declarat într-o anchetă PRIME că peste 70 la sută din veniturile din publicitate tv din Moldova sunt direcționate la televiziunile care retransmit în ţara noastră programele televiziunilor din Federaţia Rusă, iar o parte dintre aceşti bani sunt transferaţi direct la Moscova şi nu sunt folosiţi pentru dezvoltarea industriei autohtone de televiziune.