Om de afaceri, „ars pe rug” pentru că apare într-o fotografie cu Igor Dodon. Partidul l-a dat afară? „Am depus cererea”

19 Iul. 2021, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 13:07 // Actual //  MD Bani

Partidul Schimbării anunță că, astăzi, Sergiu Postică, a depus cererea de plecare din partid, după ce ieri a plasat pe Facebook o fotografie cu fostul șef al statului, actualul lider PSRM, Igor Dodon. Fotografia fusese postată pe pagina restaurantului Grand Elysee, unde fostul președinte era invitat la o petrecere. Tot aceasta este și afacerea lui Sergiu Postică.

Totodată, reprezentanții partidului scriu că aceasta ar fi „unica decizie corectă luată în această situație”.

Comentariile negative au curs în pofida faptului că s-a precizat că această fotografie este în afara politicului.

Colaj: unimedia.info

Poate vă ajunge de turnat murdărie?

Duminică seara (18 iulie 2021), după publicarea fotografiei cu pricina, pagina afacerii Grand Elysee a editat-o, blurând actorii principali și completând-o cu un mesaj emoționant: „Poate vă ajunge de turnat murdărie?”.

Autorul postării scrie că postarea buclucașă „a ținut strict de ospitalitatea ce o oferim clienților noștri.”

„Se pare însă că unii sunt gata #pe_RUG să ne ardă pentru o poză.
Într-o clipă se uită totul. Nu mai contează ce ai zis de 100 de ori, nu mai contează faptele tale, nu mai contează eforturile și gesturile făcute, nu mai contează ce gândești – CONTEAZĂ DOAR emoțiile celor ce l-au văzut în poză pe Dodon.

Cât de mult ne-am știrbat imaginea în viziunea lor, plus o sumedenie de cuvinte necenzurate.”, a mai completat autorul.

Potrivit lui Sergiu Postică, fotopgrafia ar fi fost făcută în momentul în care fostul președinte a dorit să mulțumească administratorilor restaurantului pentru bucatele și calitatea deservirii de nota 10+.

„Eu nu sunt bun de #politician.

Eu nu pot să public decat ceia ce simt.

Și dacă la momentul când I.D. a dorit să facă cunoștință cu soția mea, care muncea ca administrator aseară, pentru ai spune că așa bucate și așa service este de nota 10 cu plus – eu S.P ce trebuia să fac?

1) Politicianul S.P trebuia să îi întoarcă spatele.
2) Omul S.P a făcut #altfel.”

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO