FOTO În așteptarea unui investitor, Hotelul renumitei interprete Sofia Rotaru, continuă să fie gol. La cât este evaluat

18 Iul. 2021, 14:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
18 Iul. 2021, 14:24 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Hotelul-restaurant Villa Sofia, care se află în Crimeea și aparține celebrei cântărețe originare din Republica Moldova, Sofia Rotaru, continuă să fie gol. Agenții imobiliari locali cred că în acest timp un cetățean al Ucrainei a pierdut zeci, dacă nu chiar sute de milioane de ruble din profit net, deoarece hotelul este situat chiar în centrul celebrului terasament din Yalta din spatele sculpturii „Doamna cu un câine”, dar nu primește oaspeți.

În ciuda faptului că hotelul are doar 12 camere, locația sa favorabilă și stilul în sine, inclusiv interiorul – fiecare cameră este decorată diferit – a contribuit întotdeauna la cererea turiștilor cu cereri mari. Costul vieții pe zi, dacă vă uitați la cele mai recente prețuri înainte de închidere, a ajuns la aproximativ 82 de mii de ruble. În același timp, la hotel era și un restaurant, care aducea și mulți bani, transmite corespondentul Ria FAN.

„Hotelul arată bine îngrijit, deși nimeni nu locuiește acolo de mult timp. Poate părea dintr-o privire că este pustiu, dar nu este. Am văzut de câteva ori cum cineva și-a curățat teritoriul, cel mai probabil, a fost un fel de companie de curățenie. Mai devreme, îmi amintesc, Rotaru venea aici în fiecare an, așa că uneori o puteai întâlni pe terasament. Acum nici restaurantul, nici hotelul în sine nu sunt deschise, ci în zadar. Cred că multe dintre vedetele noastre ar dori să se odihnească în acest loc, pentru că este cu adevărat minunat aici ”, a declarat rezidentul local Dmitry Maltsev.

Potrivit acestuia, toată lumea din Yalta știe de mult că Sofia Rotaru încearcă să vândă Villa Sofia de multă vreme, totuși, aparent, nimeni nu-i oferă suma care ar fi interesantă pentru ea. De ce hotelul este închis și nu funcționează, nimeni nu știe cu adevărat.

Unii spun că hotelul ar fi intrat în faliment, în timp ce alții susțin că acest lucru se datorează poziției personale a lui Rotaru în Crimeea, se presupune că nu recunoaște statutul rus al peninsulei, dar se află încă în Federația Rusă, pentru care este criticată de mulți în Ucraina.

Poate că închiderea hotelului se datorează unor motive politice, dar având în vedere faptul că Villa Sofia este încă proprietatea cântăreței, este probabil ca hotelul să-și reia activitatea în viitor, a spus sursa.

Este demn de remarcat faptul că mai devreme, într-o conversație cu Ria FAN, un specialist în vânzări imobiliare din Yalta a estimat costul hotelului Rotaru la aproximativ 13 milioane de euro. În același timp, el a menționat că cifra de 25 de milioane de euro sunată în mass-media este foarte mare pentru astfel de bunuri imobiliare.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
28 Iul. 2021, 10:00 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Lumea de astăzi, așa cum o trăim și o simțim, era greu de anticipat în urma cu 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul de conectivitate de care ne bucurăm în prezent a fost pregătit de o serie de evenimente remarcabile pentru acea vreme, din domeniul tehnologiei. Astăzi tehnologia atinge fiecare aspect al vieții, viitorii angajatori punând un accent deosebit pe abilitățile digitale ale membrilor echipei. 

Se întâmplă pentru că astăzi, accelerat de criza generată de pandemie, sectorul IT și-a demonstrat importanța, eficiența și necesitatea. 

În Republica Moldova sectorul IT este ramura cu dezvoltarea cea mai dinamică, în care exporturile de servicii s-au triplat în ultimii doi ani. 

Cererea de competențe digitale în continuă creștere și ofertele de muncă tot mai atractive, generează locuri de muncă cu salarii dintre cele mai mari din economia Republicii Moldova, angajații din sectorul IT având acum cele mai mari salarii pe economie. 

Proiectul TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei susține un proiect de comunicare despre procesul de admitere la specializările IT, inclusiv din considerentul soluțiilor pe care îl poate oferi domeniul IT pentru dezvoltarea profesioniștilor în Republica Moldova.  

Sectorul IT este atât de dinamic și vibrant, vast și variat, încât absolvenții programelor aferente se pot specializa în domeniul lor de interes, în funcție de program și preferințe, având posibilitatea să-și aleagă ritmul și modul de lucru: în echipă sau individual, în companii mari, în cadrul unor mici afaceri proprii sau în cadrul unor startup-uri de succes.

Potrivit unui anunț al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, viitorii studenți pot obține abilități digitale urmând unul dintre programele de studii:

 • INFORMATICĂ cu specializările

Tehnologii Informaționale și Paradigme de Programare

Elaborare și gestionare a sistemelor informatice

 • INFORMATICĂ APLICATĂ cu specializările

Design Informațional și Grafic

Securitatea Informației

 • INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Viitorii studenți vor beneficia de un mediu academic stimulativ, laboratoare performante, cursuri interesante și actuale, stagii de practică în companii de vârf, burse de mobilitate în străinătate, cămine renovate. După absolvirea programelor, aceștia se vor alege cu diplomă recunoscută în țară și peste hotare, un loc de muncă asigurat, potențialul unei cariere de succes. 

Urmând studiile la facultatea de Matematică și Informatică poți deveni:

 • Administrator de rețele / sisteme
 • Architect software / sistem / baze de date
 • Analist baze de date
 • Analist / specialist / expert în securitatea informației
 • Dezvoltator software
 • Designer Web
 • Programator
 • Manager al resurselor informaționale / sistemelor informatice
 • Profesor de informatică

Ritmul accelerat de creștere a cererii specialiștilor în domeniul IT în sectoarele publice și private, calitatea studiilor urmate, abilitățile de a gândi în mod critic, de a comunica clar și de a rezolva probleme complexe fac ca rata de angajabilitate a absolvenților să fie aproape de 100%. 

Alege cariera IT la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați fmi.usm.md. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală