(VIDEO) Polițiștii din Malaysia surprinși cum distrug 1.069 platforme miniere bitcoin cu ajutorul unui compactor

19 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Autoritățile din Malaezia au confiscat 1.069 de platforme miniere bitcoin, le-au așezat într-o parcare la sediul poliției și au folosit un rulou cu aburi pentru a le zdrobi, ca parte a unei operațiuni comune între forțele de ordine din orașul Miri și utilitatea electrică Sarawak Energy.

Comisarul adjunct de poliție, Hakemal Hawari, a declarat pentru CNBC că represiunea a avut loc după ce minerii ar fi sustras energie electrică în valoare de 2 milioane de dolari sifonată de pe liniile electrice Sarawak Energy.

Un videoclip al evenimentului postat săptămâna trecută de presa locală Sarawak Dayak Daily a devenit de atunci viral pe social media.

Autoritățile de pe insula Borneo au confiscat platformele în șase raiduri separate între februarie și aprilie. În total, poliția a distrus echipamente miniere de aproximativ 1,26 milioane de dolari.

Poliția a ales să zdrobească uneltele miniere, mai degrabă decât să le vândă, în conformitate cu o hotărâre judecătorească. Alte țări, cum ar fi China, au luat o cale diferită, licitând platformele confiscate.

Hawari a spus că furtul de electricitate de către minerii de bitcoin a dus la arderea a trei case în oraș. Șeful poliției Miri a declarat pentru CNBC că nu există în prezent alte operațiuni miniere active.

Minarea criptografică este procesul cu consum intensiv de energie care creează un nou bitcoin. Când oamenii „exploatează”, asta înseamnă de fapt că încearcă să rezolve o problemă matematică complexă folosind un computer extrem de specializat. Rezolvarea acestei probleme este atât ceea ce deblochează noi jetoane, cât și verifică tranzacții noi. Cu toate acestea, funcționarea acestor mașini la capacitate maximă atrage o mare cantitate de energie, ceea ce poate pune în pericol rețelele electrice locale.

În timp ce exploatarea criptomonedelor nu este ilegală în Malaezia, există legi stricte în ceea ce privește consumul de energie. Secțiunea 37 din Legea privind furnizarea de energie electrică din Malaezia îi amenință pe cei care manipulează liniile electrice cu amenzi de până la 100.000 ringgit malaysieni (23.700 dolari) și cinci ani de închisoare.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău