(VIDEO) Polițiștii din Malaysia surprinși cum distrug 1.069 platforme miniere bitcoin cu ajutorul unui compactor

19 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Autoritățile din Malaezia au confiscat 1.069 de platforme miniere bitcoin, le-au așezat într-o parcare la sediul poliției și au folosit un rulou cu aburi pentru a le zdrobi, ca parte a unei operațiuni comune între forțele de ordine din orașul Miri și utilitatea electrică Sarawak Energy.

Comisarul adjunct de poliție, Hakemal Hawari, a declarat pentru CNBC că represiunea a avut loc după ce minerii ar fi sustras energie electrică în valoare de 2 milioane de dolari sifonată de pe liniile electrice Sarawak Energy.

Un videoclip al evenimentului postat săptămâna trecută de presa locală Sarawak Dayak Daily a devenit de atunci viral pe social media.

Autoritățile de pe insula Borneo au confiscat platformele în șase raiduri separate între februarie și aprilie. În total, poliția a distrus echipamente miniere de aproximativ 1,26 milioane de dolari.

Poliția a ales să zdrobească uneltele miniere, mai degrabă decât să le vândă, în conformitate cu o hotărâre judecătorească. Alte țări, cum ar fi China, au luat o cale diferită, licitând platformele confiscate.

Hawari a spus că furtul de electricitate de către minerii de bitcoin a dus la arderea a trei case în oraș. Șeful poliției Miri a declarat pentru CNBC că nu există în prezent alte operațiuni miniere active.

Minarea criptografică este procesul cu consum intensiv de energie care creează un nou bitcoin. Când oamenii „exploatează”, asta înseamnă de fapt că încearcă să rezolve o problemă matematică complexă folosind un computer extrem de specializat. Rezolvarea acestei probleme este atât ceea ce deblochează noi jetoane, cât și verifică tranzacții noi. Cu toate acestea, funcționarea acestor mașini la capacitate maximă atrage o mare cantitate de energie, ceea ce poate pune în pericol rețelele electrice locale.

În timp ce exploatarea criptomonedelor nu este ilegală în Malaezia, există legi stricte în ceea ce privește consumul de energie. Secțiunea 37 din Legea privind furnizarea de energie electrică din Malaezia îi amenință pe cei care manipulează liniile electrice cu amenzi de până la 100.000 ringgit malaysieni (23.700 dolari) și cinci ani de închisoare.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău