(VIDEO) Polițiștii din Malaysia surprinși cum distrug 1.069 platforme miniere bitcoin cu ajutorul unui compactor

19 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  MD Bani

Autoritățile din Malaezia au confiscat 1.069 de platforme miniere bitcoin, le-au așezat într-o parcare la sediul poliției și au folosit un rulou cu aburi pentru a le zdrobi, ca parte a unei operațiuni comune între forțele de ordine din orașul Miri și utilitatea electrică Sarawak Energy.

Comisarul adjunct de poliție, Hakemal Hawari, a declarat pentru CNBC că represiunea a avut loc după ce minerii ar fi sustras energie electrică în valoare de 2 milioane de dolari sifonată de pe liniile electrice Sarawak Energy.

Un videoclip al evenimentului postat săptămâna trecută de presa locală Sarawak Dayak Daily a devenit de atunci viral pe social media.

Autoritățile de pe insula Borneo au confiscat platformele în șase raiduri separate între februarie și aprilie. În total, poliția a distrus echipamente miniere de aproximativ 1,26 milioane de dolari.

Poliția a ales să zdrobească uneltele miniere, mai degrabă decât să le vândă, în conformitate cu o hotărâre judecătorească. Alte țări, cum ar fi China, au luat o cale diferită, licitând platformele confiscate.

Hawari a spus că furtul de electricitate de către minerii de bitcoin a dus la arderea a trei case în oraș. Șeful poliției Miri a declarat pentru CNBC că nu există în prezent alte operațiuni miniere active.

Minarea criptografică este procesul cu consum intensiv de energie care creează un nou bitcoin. Când oamenii „exploatează”, asta înseamnă de fapt că încearcă să rezolve o problemă matematică complexă folosind un computer extrem de specializat. Rezolvarea acestei probleme este atât ceea ce deblochează noi jetoane, cât și verifică tranzacții noi. Cu toate acestea, funcționarea acestor mașini la capacitate maximă atrage o mare cantitate de energie, ceea ce poate pune în pericol rețelele electrice locale.

În timp ce exploatarea criptomonedelor nu este ilegală în Malaezia, există legi stricte în ceea ce privește consumul de energie. Secțiunea 37 din Legea privind furnizarea de energie electrică din Malaezia îi amenință pe cei care manipulează liniile electrice cu amenzi de până la 100.000 ringgit malaysieni (23.700 dolari) și cinci ani de închisoare.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău