„Fii bărbat, întoarce-te”. Ce le-a răspuns Usatîi celor care au protestat în susținerea lui (VIDEO)

18 Iul. 2021, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Iul. 2021, 14:09 // Actual //  Otilia Cotruța

La Bălți, peste 100 de persoane s-au adunat la un miting în fața Primăriei în sprijinul liderului Partidului nostru, Renato Usatîi. Protestatarii au povestit pe câți oameni i-a ajutat Usatii ca primar al Bălți și cât a făcut pentru oraș. Un jurnalist de la un canal local de televiziune care a fost prezent la miting a citit un mesaj de la Usatîi, în care cerea cetățeilor să nu mai meargă la mitinguri, de vreme ce își făcuse alegerea.

„Domnule Renato, vino. Tu ești liderul, nu putem aduna destui oameni. Dacă ai fi în Bălți, toți locuitorii te-ar urma. Fii bărbat, întoarce-te ”, a spus unul dintre participanții la protest.

Publicul a scandat: „Renato”, „Renato, avem nevoie de tine, nu ne părăsi”, însoțit de aplauze.

Un jurnalist de la postul de televiziune din Bălți care a fost prezent la miting a citit un mesaj de la Usatîi, pe care a cerut să-l transmită protestatarilor, scrie Newsmaker.

„Stimați locuitori din Bălți, vă mulțumesc pentru sprijinul și recunoașterea rezultatelor pozitive din oraș, realizate timp de 6 ani. În cele mai dificile momente, mi-ați dat puterea de a lupta cu sistemul de corupție mafiotă care ne-a jefuit orașul și țara. Toată experiența acumulată, cunoștințele și banii câștigați în afara Moldovei, i-am investit dezinteresat în orașul nostru și în alte localități ale țării. Tocmai am dat o datorie rădăcinilor mele. (…) Fiecare dintre noi a făcut alegerea pe 11 iulie și fiecare dintre noi va continua să trăiască cu ea. Recunosc alegerea majorității și vă rog să respectați alegerea mea. Vă îndemn să nu mai mergeți la mitinguri în sprijinul meu. Alegerea a fost deja făcută. (…)În august, la o întâlnire cu dumneavoastră, voi semna scrisoarea de demisie. Dar toată viața mea voi servi numai țara noastră ”, a spus Usatîi prin mesajul său.

 

De menționat că pe data de 12 iulie, după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare, Renato Usatîi a anunțat că demisionează din funcția de primar al Bălți și cea de președinte al Partidului Nostru. El a spus că este dezamăgit de rezultatele votării la Bălți: „Ceea ce s-a întâmplat [în ziua alegerilor] la Bălți m-a surprins. Majoritatea locuitorilor din Bălți nu au crezut în politica unor cazuri specifice, ci în diferite falsuri. […] Întrucât oamenii din Bălți își doresc alți politicieni, lăsați-i să aleagă un nou primar,. Demisionez după ce revin din concediu”, a spus Usatîi.

Blocul Renato Usatîi nu a intrat în Parlament, câștigând 4,1%, în timp ce pragul electoral pentru blocuri a fost de 7%. La Bălți, blocul Renato Usatii a ocupat locul trei, câștigând 22,69%. Majoritatea voturilor au fost acordate blocului PCRM-PSRM – 40,17%, iar Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a acumulat 27,34%.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT) din România, Transgaz, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a raportat un profit net de 177,27 milioane lei românești (36,2 mil. euro) pe primul semestru din 2022, cu 33% mai mare față de perioada similară a anului trecut, în principal pe seama creșterii veniturilor financiare.

Veniturile din exploatare ale Transgaz obținute strict din activitatea de bază de transport al gazelor naturale au avansat cu numai 0,37%, la 703,91 milioane lei, în condițiile în care cantitatea totală de gaze naturale transportată a scăzut cu 11% în primele 6 luni din 2022, la 70,73 milioane MWh. În același timp, cheltuielile s-au majorat cu 17%, la 674,51 milioane lei.

„S-au înregistrat depășiri de 134,488 milioane lei, la următoarele elemente de cheltuieli: – consum de gaze naturale pe sistemul de transport 33,037 milioane lei, din cauza a doi factori, prețul mediu de achiziție realizat mai mare față de cel realizat la 30 iunie 2021 cu 69,53 lei/MWh, cu o influență negativă de 32,179 milioane lei, și cantitatea de gaze naturale destinată consumului de gaze în SNT mai mare față de 30 iunie 2021 cu 8.593 MWh, cu o influență negativă de 858.000 lei; – cheltuieli cu provizionul pentru riscuri și cheltuieli: 43,704 milioane lei; – cheltuieli cu personalul: 5,120 milioane lei; – cheltuieli cu amortizarea: 51,614 milioane lei pe seama finalizării și punerii in funcțiune a proiectelor majore de investiții;  – cheltuieli cu întreținere și transport: 1,012 milioane lei”, explică compania. Principala economie de cheltuieli de exploatare a Transgaz din primele 6 luni s-a cifrat la aproape 32 milioane lei, pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente, urmare încasării creanțelor restante de la Electrocentrale București, în valoare de 116,33 milioane lei.

„Veniturile financiare au avut o influență pozitivă de 228,491 milioane lei, în principal pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației pentru semestrul I 2022 (185,929 milioane lei la 30 iunie 2022 față de 28,041 milioane lei la 30 iunie 2021) și a veniturilor din participații înregistrate urmare reducerii capitalului social al Eurotransgaz (subsidiara din Republica Moldova – n.r.) cu 13,15 milioane euro, sumă încasată de Transgaz în trimestrul I 2022”, se arată în raportul semestrial al Transgaz.

Din activitatea de echilibrare a SNT, Transgaz a înregistrat venituri și cheltuieli de 540,47 milioane lei, de aproape 4 ori mai mari față de S1 2022, ca urmare a creșterii prețului, cu peste 309 lei/MWh, și a cantităților tranzacționate – cu aproape 328.000 MWh.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău