5 persoane au fost reținute într-un dosar de spălare de bani, rezultați din trafic de droguri de către Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP. Aceștia au desfășurat zece percheziții sincronizate cu bilateralii din Muntenegru.
Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului Republicii Moldova și Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC.
În rezultatul perchezițiilor la domiciliile membrilor grupului criminal organizat, oamenii legii au ridicat documente financiare și bancare și alte date stocate pe suporturi electronice; telefoane mobile; cartele telefonice din Moldova, Ucraina și Rusia; precum și 120 de carduri bancare emise în Rusia, folosite la crearea aparenței obținerii banilor din alte locații și din alte activități decât cea de trafic de droguri. De asemenea, au fost ridicate două unități de transport și alte bunuri provenite din activitate infracțională, în valoare de peste 24 milioane lei. Cu privire la acestea, procurorii PCCOCS urmează să solicite aplicarea sechestrului, în scopul confiscării, se arată într-un comunicat al Procuraturii.
Potrivit informațiilor, pentru deghizarea comercializării drogurilor în Moldova, membrii au circulat banii obținuți prin peste 70 conturi bancare, inclusiv din Rusia și Ucraina. Procurorii au mai constatat că doar în circuitul bancomatelor unei bănci din Moldova, prin intermediul bancomatelor din țară, au fost alimentate și transferate pe alte carduri bancare circa 35 milioane lei.
Aceștia activau din anul 2017, iar până acum, peste zece alți membri ai grupului au fost condamnați pentru activitatea înfăptuită în cadrul grupului. Persoanele reținute foloseau metode sofisticate de camuflare a activității ilegale, cu implicarea comunicării prin canale de internet criptate, precum și obligarea clienților să-și confirme localizarea în apropierea imediată a terminalului de plată de pe care urmau să efectueze achitarea drogurilor, în maxim 15 minute de la primirea datelor pentru achitare.
Conform datelor, persoanele au vârste cuprinse între 20 și 37 de ani, iar liderul grupului, reținut în Muntenegru, are și studii superioare în drept. În urma audierii membrilor grupului criminal organizat și în baza probelor acumulate, procurorii PCCOCS au formulat învinuirile în privința acestora și urmează să solicite în instanța de judecată aplicarea măsurii preventive – arestul, pentru asigurarea obiectivității investigațiilor.
Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, cele incriminate se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 5 la 15 ani. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței de judecată.