PERICOL major pentru afacerile din China. Impactul represiunilor din Beijing asupra mediului de business

30 Sept. 2021, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 10:28 // Actual //  MD Bani

În ultimele luni, nu a trecut nici o zi în fără știri despre o nouă represiune împotriva economiei chineze.

Multitudinea de anunțuri de noi reglementări dure și aplicarea strictă a normelor existente au vizat multe dintre cele mai mari companii din țară. Aceste măsuri fac parte din inițiativa politică a președintelui Xi Jinping, cunoscută sub numele de „prosperitate comună”.

Fraza nu este una nouă în China. A existat încă din anii 1950, când a fost folosit de liderul fondator al Republicii Populare Chineze Mao Zedong. Creșterea bruscă a utilizării termenului în anul în care Partidul Comunist Chinez (PCC) își sărbătorește și 100 de ani a fost văzută ca un semnal că acum este central pentru politica guvernamentală.

Cheia politicilor comune de prosperitate sunt încercările Beijingului de a reduce decalajul imens al bogăției dintre cetățenii cei mai bogați și cei mai săraci ai națiunii. Este o problemă pe care unii ar argumenta că ambele pun în pericol ascensiunea celei de-a doua economii a lumii și reprezintă o amenințare existențială pentru PCC.

Aceste ultime măsuri sunt văzute de unii ca o modalitate de a stăpâni miliardarii proprietari ai unora dintre cele mai mari companii din China.

„Mișcări locale cu impact global”

Din cauza acestor măsuri, mai multe grupuri comerciale s-au confruntat cu probleme. Totul, începând de la agenții de asigurări, firme private de tutorat, dezvoltatori imobiliari și chiar companiile care intenționează să vândă acțiuni în SUA au fost supuse unui control intens.

Industria tehnologiei, în special, a văzut o inundație de acțiuni împotriva acesteia, inclusiv represiuni împotriva firmelor de comerț electronic, servicii de finanțare online, platforme de socializare, companii de jocuri, furnizori de cloud computing, aplicații de tip „ride-hailing” și mineri și schimburi de criptomonede.

Aceste mișcări au, desigur, un impact major atât asupra economiei, cât și asupra societății Chinei, iar efectele se resimt și în întreaga lume.

Țara a fost mult timp văzută ca fabrica lumii, precum și ca un motor major al creșterii economice globale. Acum, incertitudinea referitoare la reglementarea afacerilor din China face dificilă pentru companiile din străinătate să ia decizii cu privire la investițiile potențiale.

Deși un alt mod de a-l analiza este acela că, deși vor exista unele revoluții pe termen scurt pe măsură ce noile reguli vor fi puse în aplicare, cadrul de reglementare refăcut va elimina incertitudinea pe termen lung. Probabil că acesta este modul în care guvernul chinez îl privește, cel puțin.

Chiar înainte de a deveni pe deplin evident că domnul Xi încerca să remodeleze economia Chinei cu politicile sale comune de prosperitate, Beijingul a declanșat un șoc și o uimire a puterii sale de foc.

Astfel, companii precum Alibaba fondată de multimiliardarul Jack Ma au primit amenzi record de 2,8 miliarde de dolari și au înregistrat scăderi semnificative la bursă.

Ceea ce putem spune cu siguranță este că căderea spectaculoasă a domnului Ma din grație și acțiunile întreprinse împotriva vastului său imperiu de afaceri au servit ca un act de deschidere puternic la drama care ajunge acum în fiecare colț al economiei Chinei.

Turnul datoriilor

China Evergrande Group este o altă vastă companie care și-a găsit soarta împletită cu politici comune de prosperitate.

Activitatea sa de bază este dezvoltarea imobiliară, dar compania are, de asemenea, interese în gestionarea averii, a mașinilor electrice și a producției de alimente și băuturi. Deține chiar una dintre cele mai mari echipe de fotbal din China – Guangzhou FC.

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău