La aproximativ două săptămâni de la publicarea investigației Recorder despre reclamele deepfake, 12 persoane au fost reținute la Chișinău în urma unei operațiuni comune desfășurate de autoritățile din Republica Moldova și România. Operațiunea, denumită „DeepFake,” a vizat mai multe call centere suspectate de implicare în escrocherii online.
Conform unui comunicat al Poliției Republicii Moldova, au fost efectuate 60 de percheziții domiciliare, în oficii (inclusiv patru centre de apel) și în automobile din Chișinău și alte două localități din România. Schema de escrocherie era operată de un grup criminal organizat, format din membri din mai multe țări, iar operațiunea a fost coordonată cu procurorii DIICOT din România și a beneficiat de sprijinul Direcției Investigații Strategice a Poliției din Ucraina, care a desfășurat nouă percheziții la Kiev. Operațiunea s-a desfășurat sub egida agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec, cu sprijinul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” din Chișinău.
DIICOT a confirmat că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a Autorității de Supraveghere Financiară și că, în luna martie 2024, s-a format o echipă comună de anchetă cu autoritățile judiciare din Republica Moldova. Până în prezent, au fost reunite 120 de dosare penale înregistrate la alte unități de parchet, iar prejudiciul înregistrat de victimele din România se ridică la aproximativ 15 milioane de lei.
Escrocheria implică crearea și distribuirea în mediul online de reclame care promiteau câștiguri rapide și substanțiale prin investiții reduse în acțiuni sau monede virtuale. Anunțurile erau făcute credibile prin folosirea imaginilor unor persoane celebre sau a siglelor unor bănci și publicații de specialitate. Detalii despre această schemă și despre metoda prin care victimele au fost înșelate au fost prezentate și în investigația RECORDER.