Colosul petrolier Tirex în pragul falimentului: Statul în alertă pentru protejarea infrastructurii critice

11 Aug. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Aug. 2024, 10:28 // Actual //  bani.md

Una dintre cele mai mari companii petroliere din Republica Moldova, „Tirex Petrol” S.A., se confruntă cu falimentul, iar statul vrea să monitorizeze atent procesul de vânzare a activelor acesteia. Întrucât Tirex Petrol deține spații și infrastructură critică de stocare în domeniul petrolier, care sunt esențiale pentru securitatea națională, autoritățile au cerut companiei să depună documentele necesare pentru a obține aprobarea prealabilă privind vânzarea acestora.

„Tirex Perrol” S.A. – companie aflată in insolvabilitate, deținătoare de spații și infrastructură critică de stocare în domeniul petrolier, care conform se încadrează în domeniile de importanță pentru securitatea statului. S-a solicitat notificarea companiei pentru a depune pachetul de documente în vederea solicitării aprobării prealabile pentru administratorul de insolvabilitate și a părților în favoarea cărora ar putea avea loc înstrăinarea de active vizate de Legea 174/2021, (prevede domeniile cheie pentru securitatea statului, inclusiv produsele petroliere n.a)”, se arată în decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

Fondată în 1996 prin reorganizarea unei asociații de stat, Tirex Petrol a fost privatizată în anul 2000, când pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Mabanaft-Moldova GmbH din Elveția. În 2019, acțiunile au fost vândute firmei Estcon Construct SRL din Ialoveni, al cărei asociat unic este Tatiana Ignat.

În contextul falimentului, guvernul urmărește cu atenție cui vor fi vândute depozitele și infrastructura companiei, având în vedere legislația care reglementează domeniile cheie pentru securitatea statului. Această măsură vine pe fondul preocupărilor legate de posibilele implicații asupra securității energetice a țării.

Totodată, în 2021, RISE Moldova a relatat că o companie petrolieră legată de familia unui fost ministru al Apărării, Alexandru Pînzari a beneficiat de contracte publice controversate, inclusiv pentru depozitarea și distribuția motorinei donate de România. Acest caz a subliniat vulnerabilitățile din sectorul petrolier, accentuând nevoia de transparență și supraveghere strictă în contextul actualei situații de insolvabilitate a Tirex Petrol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO