Oportunitate de investiție. Aurul este „relativ ieftin” și ar putea reveni la nivelul maxim din toate timpurile

21 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mai 2021, 15:02 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Aurul este încă o oportunitate de investiție „relativ ieftină” și ar putea continua să crească, chiar dacă în curând va depăși 1.900 de dolari pe uncie, a declarat joi un strateg.

Șeful strategiei globale TD Securities, Richard Kelly, a declarat că „aurul a avut o criză fenomenală pe parcursul anului trecut și, când s-a inversat, cred că i-a speriat pe câțiva investitori”.

Prețul spot al aurului a atins un maxim istoric de 2.063 USD pe uncie în august anul trecut. Cu toate acestea, datele Refinitiv arată că acum se ridică la 1.877 dolari.

Aurul a fost sub presiune în primele câteva luni ale anului 2021. Acest lucru a venit pe fondul unui salt accentuat al randamentelor Trezoreriei SUA, deoarece comercianții au început să parieze că inflația va determina Rezerva Federală să crească ratele dobânzilor și să-și reducă politica monetară acomodativă. Aurul este văzut în mod tradițional ca o acoperire împotriva inflației, dar orice încercare a băncilor centrale de a controla inflația este de obicei rău pentru lingouri.
Kelly a remarcat, de asemenea, relația aurului cu dolarul SUA. Deoarece aurul are de obicei prețuri în dolari, orice scădere a dolarului ar putea duce la creșterea prețurilor aurului.

Kelly crede că dolarul – și chiar alte valute majore, cum ar fi euro – arătau acum „bogat” pe o bază relativă, sugerând o posibilă scădere față de prețul aurului.

“Aurul este relativ ieftin, așa că atunci când încercați să vă gândiți la această poziționare, aurul este cu siguranță unul care încă mai are potențial de recuperare”, a declarat Kelly.

Într-o notă adresată clienților săptămâna aceasta, JPMorgan a declarat că investitorii instituționali renunță la bitcoin în favoarea aurului. Criptomoneda începuse să câștige o reputație ca un fel de „aur digital”, oferind protecție împotriva inflației.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 17:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Datele prezentate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că, în primele trei luni ale anului curent, numărul conexiunilor la Internet fix în bandă largă, care permit viteze de peste 100 Mbps au înregistrat o creștere de 13,3%, comparativ cu sfârșitul anului 2020, și au alcătuit circa 190 mii, pe fundalul descreșterii tuturor conexiunilor care permit viteze de transfer al datelor mai mici de 100 Mbps.

Astfel, potrivit ANRCETI, numărul total al abonaților la serviciile de Intenet fix în bandă largă a crescut, timp de trei luni, cu 1,1%, și au totalizat circa 727 mii, dintre care 539,2 mii (în creștere cu 3,7%) au constituit abonații care au ales conexiunile prin fibră optică (FTTX), 127,1 mii (în scădere cu 8%) au alcătuit abonații care au solicitat conexiuni prin xDSL, 58,4 mii (în scădere cu 1,1%) au totalizat cei ce s-au conectat prin cablu coaxial, iar 2,2 mii (în creștere cu 9,2%) au fost cei care s-au conectat prin intermediul altor tehnologii.

La finalul lunii martie 2021, ponderile cele mai importante în numărul total de abonați erau deținute de abonații conectați la rețeaua globală în baza tehnologiilor FTTx  – 74,2%, respectiv prin xDSL – 17,5%, urmați de abonații conectați prin cablul coaxial  – 8% și  prin alte tehnologii – 0,3%. Rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix în banda largă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 0,3 puncte procentuale și a ajuns la 27,5%.

De asemenea, potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă, au crescut și veniturile obținute în primul trimestru al anului 2021 din vânzarea acestor servicii, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 6,7% și au însumat peste 364 mil. lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile respective a scăzut, față de perioada similară a anului trecut, cu 0,5% şi a alcătuit 167,9 lei.

Cotele de piață ale celor mai mari furnizori de servicii de acces la Internet fix în bandă largă, în funcție de venituri, au fost următoarele: Moldtelecom – 60,5%, Starnet Soluții – 20,4% și Orange Moldova  – 8,5%. Cota cumulativă de piață a celorlalți furnizori a fost de 10,6%.