Panică printre rușii care s-au mutat din Crimeea. Moscova ar fi ordonat o blocadă pentru a-i ține cu forța în peninsulă

23 Mart. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 12:03 // Actual //  bani.md

Direcția de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării susține că a confirmat informația potrivit căreia Moscova a decretat instalarea unei blocade pe podul care face legătură între Peninsula Crimeea și Rusia.

Restricțiile de circulație îi vizează, potrivit spionajului militar ucrainean, în special pe locuitorii de origine rusă care s-au mutat în Crimeea începând cu 2014, după anexarea ilegală a peninsulei.

În același timp, sunt supravegheate strict călătoriile navale și aviatice ale locuitorilor ruși din Crimeea.

Motivul oficial invocat pentru instituirea blocadei este o lupta împotriva diversiunilor ucrainene și prevenirea posibilelor atacuri teroriste.

„Astfel autoritățile lui Putin încearcă să reacționeze la stările de panică ale cetățenilor ruși care s-au mutat ilegal în Crimeea ucraineană după februarie 2014. Ocupanții caută să oprească fluxul de refugiați din peninsulă. În ultimele săptămâni, după invazia din februarie a armatei ruse în Ucraina, s-a înregistrat tendința de retragere a cetățenilor ruși din Crimeea. În același timp, în primele rânduri de „refugiați” se află membrii familiilor ofițerilor ruși, ai oamenilor legii și reprezentanții administrației de ocupație a Sevastopolului. Aceștia vând de urgență imobile, schimbă înregistrarea reședinței, își transferă afacerile și activele din peninsulă. Limitând posibilitatea de a părăsi Crimeea, Putin ține de fapt ostatici 600.000 de cetățeni ruși, care se află acum ilegal în peninsulă și încep să înțeleagă incertitudinea statutului lor juridic”, se arată într-un comunicat al Direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ