Jihad în paradisul exportatorilor de mere. Ocolirea Ucrainei a dublat costurile pentru livrările în Rusia

23 Mart. 2022, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2022, 11:44 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul din Ucraina a dublat costurile de export ale producătorilor de mere din Republica Moldova în Federația Rusă, în condițiile în care ocolesc zona de conflict prin Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus. Astfel, dacă anterior costul de export al unui camion era de 3000 de euro, în prezent se ridică la 7000 de euro.

Deputatul Vladimir Bolea a declarat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8 că chiar dacă războiul din Ucraina se va termina va fi imposibil ca exportatorii să traverseze țara, deoarece foarte multe poduri și drumuri au fost distruse.

Rusia a deschis și alte puncte de trecere cu excepția celui de la Breansk. Dar în prezent există problema blocajului în Polonia. Camioanele sunt stopate la frontieră. (…) Mai există și problema deprecierii monedei din Federația Rusă. Un dolar a ajuns să coste 200 de ruble. De aceea, o soluție ar fi barterul cu îngrășăminte – 90% sunt importate din Federația Rusă”, a punctat Bolea.

În data de 22 martie, ANTA a atenționat operatorii de transport moldoveni să evite efectuarea transportului rutier internațional în tranzit prin teritoriul Poloniei a mărfurilor cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, din motiv că mai multe organizații ale societății civile ucrainene și poloneze au blocat trecerea frontierei.

„Potrivit informației prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) în prezent continuă agravarea situației la punctele de trecere a frontierei de stat între Polonia și Belarus. Diverse organizații ale societății civile ucrainene și poloneze s-au mobilizat la toate punctele de frontieră între statele menționate, formând pichete și blocând traversarea unităților de transport antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri cu destinația finală Federația Rusă și Republica Belarus, indiferent de țara de înmatriculare a camioanelor”, precizează ANTA.

La demersurile repetate ale Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia în vederea deblocării trecerii unităților de transport moldovenești cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, autoritățile competente poloneze au afirmat că nu pot întreprinde nici un fel de acțiuni pentru a facilita traversarea frontierei de către camioanele din Republica Moldova, în condițiile blocării accesului la puncte de control de către protestatari.

Totodată, menționăm că în prezent sunt blocate toate unitățile de transport aflate la frontiera polono-belarusă, cozile formate la punctul de trecere a frontierei de stat polone Kukuryki (Koroszczyn) depășind lungimea de 70 km.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău