Parlicov a făcut marele anunț despre gazul rusesc: Nu vom îngheța fără el. În Transnistria se plătește un leu

26 Nov. 2023, 08:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2023, 08:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu acordat postului Deutsche Welle că Republica Moldova este pregătită să facă față sezonului de iarnă, având asigurate surse de energie electrică și gaze naturale. El a subliniat că nu există probleme cu aprovizionarea și a oferit detalii cu privire la strategia adoptată pentru a asigura stabilitatea în regiunea Transnistria.

Potrivit ministrului Parlicov, în istoria Republicii Moldova nu a existat niciodată o pregătire mai bună pentru iarnă. El a menționat că țara are un contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească pentru asigurarea securității alimentării cu energie electrică. În cazul în care acest contract nu poate fi executat, Republica Moldova are deja experiența de a achiziționa energie electrică de pe piața europeană, asigurându-și astfel furnizarea de energie electrică.

Referindu-se la situația gazelor naturale, ministrul a explicat că toate gazele achiziționate de la Gazprom sunt direcționate către regiunea Transnistria, indiferent de preț. Acest lucru are două scopuri principale: să asigure stabilitatea socială în regiune și să ofere Republicii Moldova acces la energie electrică la prețuri competitive.

Ministrul Parlicov a subliniat că, deși există acum mai multe opțiuni pentru a asigura necesarul de gaze, modelul existent de subvenționare a regiunii Transnistria cu gaz gratuit de către Gazprom există de 30 de ani. El a explicat că renunțarea la acest model ar putea duce la un colaps în regiune, având în vedere că peste 90% din locuitorii de acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

„Acceptând modelul prin care achiziționăm energie electrică de la ei, încercăm să păstrăm stabilitatea în regiunea transnistreană. Renunțarea la gazul practic gratuit ar putea duce la o criză umanitară acolo, iar oamenii nu vor dispărea. Sunt cetățeni ai noștri și trebuie să ne asigurăm că sunt protejați și că nu vor suferi consecințe dramatice”, a explicat ministrul Victor Parlicov.

Astfel, Republica Moldova pare să fie bine pregătită pentru iarnă, cu un set de măsuri menite să asigure atât necesarul de energie electrică, cât și stabilitatea în regiunea  transnistreană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău