„Cel mai căutat” whisky din lume s-a vandut cu 2,7 milioane de dolari sticla

26 Nov. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2023, 08:02 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru cei care apreciază cele mai fine băuturi din viaţă, o sticlă din „cel mai căutat whisky scoţian din lume” s-a vândut cu peste 2,1 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) la casa Sotheby’s din Londra, conform CNN.

Macallan 1926 este una dintre cele doar 40 de sticle scoase după ce au fost îmbătrânite în butoaie de sherry timp de 60 de ani, ceea ce o face cea mai veche sticlă de Macallan produsă vreodată, potrivit casei de licitaţii.

Sotheby’s se aştepta ca aceasta să strângă între 750.000 şi 1,2 milioane de lire sterline (934.274 şi 1,4 milioane de dolari), dar a avut un şoc când preţioasa sticlă a ajuns la o sumă impresionantă de 2.187.500 de lire sterline (2.724.967 de dolari), ceea ce o face un „nou record pentru orice sticlă de băutură spirtoasă sau de vin vândută la licitaţie”, a declarat casa de licitaţii pentru agenţia de presă AFP.

Înaintea vânzării, şeful departamentului de whisky al Sotheby’s, Jonny Fowle, a declarat pentru AFP că a încercat un mic eşantion.

„Am gustat o picătură mică din acesta. Este foarte bogat, are multe fructe uscate, aşa cum te-ai aştepta, multe condimente, mult lemn”, a spus el, numindu-l un whisky „incredibil” care nu trebuie luat uşor.

Din cele 40 de sticle umplute în 1986, niciuna nu a fost pusă la dispoziţie pentru cumpărare, unele fiind în schimb oferite clienţilor de top ai The Macallan, un lux care îi sporeşte atractivitatea, după cum reiese din vânzările anterioare ale sticlelor, se mai arată în descrierea sa de pe site-ul Sotheby’s.

În 2019, Sotheby’s a vândut o sticlă de The Macallan 1926, împodobită cu una dintre cele 14 etichete “Fine and Rare”, pentru 1,5 milioane de lire sterline (1,9 milioane de dolari), ceea ce a făcut-o la vremea respectivă cea mai scumpă sticlă de vin sau de băutură spirtoasă scoasă vreodată la licitaţie.

Sticla vândută a fost una dintre cele 12 sticle acoperite cu o etichetă desenată de pictorul italian Valerio Adami, despre care se crede că a fost distrusă şi în timpul cutremurului din Japonia din 2011. Această sticlă este, de asemenea, prima dintre sticlele The Macallan 1926 care a fost supusă unei recondiţionări, efectuată de către distileria The Macallan din Scoţia înainte de licitaţie.

Alte 12 sticle au fost etichetate de artistul pop Sir Peter Blake, în timp ce celelalte două au fost lansate fără etichetă. Dintre cele neetichetate, una a fost pictată manual de artistul irlandez Michael Dillon şi a devenit prima sticlă de whisky care a depăşit 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) când a fost vândută în 2018 pentru 1,2 milioane de lire sterline (1,5 milioane de dolari), a precizat casa de licitaţii pe site-ul său.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău