„Cel mai căutat” whisky din lume s-a vandut cu 2,7 milioane de dolari sticla

26 Nov. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2023, 08:02 // Actual //  bani.md

Pentru cei care apreciază cele mai fine băuturi din viaţă, o sticlă din „cel mai căutat whisky scoţian din lume” s-a vândut cu peste 2,1 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) la casa Sotheby’s din Londra, conform CNN.

Macallan 1926 este una dintre cele doar 40 de sticle scoase după ce au fost îmbătrânite în butoaie de sherry timp de 60 de ani, ceea ce o face cea mai veche sticlă de Macallan produsă vreodată, potrivit casei de licitaţii.

Sotheby’s se aştepta ca aceasta să strângă între 750.000 şi 1,2 milioane de lire sterline (934.274 şi 1,4 milioane de dolari), dar a avut un şoc când preţioasa sticlă a ajuns la o sumă impresionantă de 2.187.500 de lire sterline (2.724.967 de dolari), ceea ce o face un „nou record pentru orice sticlă de băutură spirtoasă sau de vin vândută la licitaţie”, a declarat casa de licitaţii pentru agenţia de presă AFP.

Înaintea vânzării, şeful departamentului de whisky al Sotheby’s, Jonny Fowle, a declarat pentru AFP că a încercat un mic eşantion.

„Am gustat o picătură mică din acesta. Este foarte bogat, are multe fructe uscate, aşa cum te-ai aştepta, multe condimente, mult lemn”, a spus el, numindu-l un whisky „incredibil” care nu trebuie luat uşor.

Din cele 40 de sticle umplute în 1986, niciuna nu a fost pusă la dispoziţie pentru cumpărare, unele fiind în schimb oferite clienţilor de top ai The Macallan, un lux care îi sporeşte atractivitatea, după cum reiese din vânzările anterioare ale sticlelor, se mai arată în descrierea sa de pe site-ul Sotheby’s.

În 2019, Sotheby’s a vândut o sticlă de The Macallan 1926, împodobită cu una dintre cele 14 etichete “Fine and Rare”, pentru 1,5 milioane de lire sterline (1,9 milioane de dolari), ceea ce a făcut-o la vremea respectivă cea mai scumpă sticlă de vin sau de băutură spirtoasă scoasă vreodată la licitaţie.

Sticla vândută a fost una dintre cele 12 sticle acoperite cu o etichetă desenată de pictorul italian Valerio Adami, despre care se crede că a fost distrusă şi în timpul cutremurului din Japonia din 2011. Această sticlă este, de asemenea, prima dintre sticlele The Macallan 1926 care a fost supusă unei recondiţionări, efectuată de către distileria The Macallan din Scoţia înainte de licitaţie.

Alte 12 sticle au fost etichetate de artistul pop Sir Peter Blake, în timp ce celelalte două au fost lansate fără etichetă. Dintre cele neetichetate, una a fost pictată manual de artistul irlandez Michael Dillon şi a devenit prima sticlă de whisky care a depăşit 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) când a fost vândută în 2018 pentru 1,2 milioane de lire sterline (1,5 milioane de dolari), a precizat casa de licitaţii pe site-ul său.

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO