Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  0.0966%
 • USD
  17.7606
  -0.3299%
 • RUB
  0.2392
  -0.5017%
 • RON
  4.3713
  0.1007%
 • UAH
  0.6423
  0.0467%

Participarea Moldovei la Expo Dubai 2020 -o oportunitate de poziționare pe plan global

17 Mart. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:43 // Actual //  Irina Luca

Condițiile de participare a Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, bugetul aprobat, oportunitățile economice și perspectivele de dezvoltare ca urmare a participării țării noastre la expoziție – au fost unele dintre subiectele abordate de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei sesiuni live.

„Pentru Republica Moldova, participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global, de promovare a valorilor culturale. Evenimentul servește inclusiv drept un hub de comunicare pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale, științifice, tehnologice, pentru intensificarea fluxului investițional, precum și posibilitatea de a prezenta atât potențialul național în sectoare precum agricultură, industrie, textile, automotive, viticultură, tehnologii informaționale, cât și o sursă de inspirație și transfer tehnologic pentru proiectele naționale în domeniile resurselor regenerabile și procesării alimentare”, a declarat Iuliana Drăgălin în cadrul sesiunii live. 

Tematica Expo Dubai 2020 este „Connecting Minds, Creating the Future”, ceea ce presupune realizarea unui schimb de experiențe și istorii de succes între țările participante în diverse domenii, și anume privind dezvoltarea durabilă, oportunitățile și mobilitatea fiecărei țări pentru a crea un viitor promițător și de perspectivă pentru următoarele generații.

Potrivit secretarului de stat, reieșind din spectrul vast al vizitatorilor așteptați în cadrul expoziției, pe parcursul a jumătate de an, Republica Moldova poate fi promovată din trei perspective: ca destinație turistică ce merită a fi descoperită, ca piață de desfacere ce deține o poziționare strategică, fiind o punte între vest și est și ca destinație investițională, atât în servicii, cât și producere, în special ținând cont de numeroasele facilități fiscale destinate investitorilor străini.

În scopul facilitării participării Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, dar și pentru a asigura continuitatea în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, în luna septembrie 2019, partea emiriană a acordat suport operațional și organizațional nerambursabil în valoare de 1 158 555 USD. De asemenea, conform devizului de cheltuieli aprobat de către Comitetul Organizatoric, cu excepția asistenței acordate de către organizatorii emirieni, la moment, bugetul total planificat și alocat din bugetul de stat constituie 654 580 USD.

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii deține Președinția în cadrul Comitetului Organizatoric instituit în anul 2018, precum și monitorizează procesul de pregătire a participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială Expo Dubai 2020. Totodată, Ambasadorul Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite a fost desemnat în calitate de Comisar General al Secțiunii Naționale, iar Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” S.A. este desemnat în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020″.

Reamintim că din cauza pandemiei de COVID-19,  Expo Dubai 2020 a fost amânat pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022.

Realitatea LivePrimul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Părinții reprezintă primii profesori ai copiilor. Atunci când oferi copiilor sfaturi despre școală, viață și carieră, trebuie să le oferi și reguli financiare. Iată câteva reguli simple despre bani pe care orice mamă trebuie să i le spună fiicei sale.

1. Învaț-o valoarea banilor

Odată ce fetele vor cunoaște valoarea banilor, ele sunt pregătite pentru obiceiuri financiare sănătoase mai târziu în viață. Este bine ca fiica ta să învețe să-ți gestioneze proprii bani și cum să-i obțină. Acum există mai multe aplicații care îi ajută pe copii să învețe despre gestionarea banilor.

2. Învaț-o să fie independentă financiar

Realitatea este că 56% dintre femeile căsătorite se bazează pe soții și partenerii lor pentru a lua decizii financiare majore, ceea ce le poate răni financiar pe termen lung. Independența financiară nu  apare la vârsta adultă, independța financiară este un comportament învățat.

Cum învățăm fetele adolescente și pre-adolescente să-și prețuiască independența financiară?

 • Dacă sunteți o mamă sau o rudă a unei fete tinere, asigurați-vă că ea vă vede să luați un rol activ în finanțele familiei alături de bărbații din gospodăria dvs;
 • Vorbește deschis despre bani, astfel încât ea să facă același lucru cu prietenii și partenerul ei în viitor;
 • Dacă o înveți să înțeleagă finanțele personale și să ia propriile decizii, ea își va păstra independența și încrederea la maturitate.

3. Încurajeaz-o să studieze științele exacte și economia

Fetele depășesc performanța băieților la școală, dar nu au fost încurajate din punct de vedere istoric să urmeze o carieră în matematică și știință ca adulți. Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv discriminarea de gen în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), lipsa mentorilor de sex feminin și a modelelor de rol în aceste domenii și o cultură misogină care descrie matematica și știința ca expertize inerent masculine.

Mulți experți în educație consideră că cheia recrutării și reținerii femeilor și a altor grupuri subreprezentate în STEM este de a le oferi aplicații practice, reale, pentru abilități de matematică și știință, în timp ce sunt încă fete. Ce este mai practic decât banii? Știu din experiența mea personală că atragerea de fete adolescente și pre-adolescente cu adevărat entuziasmate de economisire, bugetare și investiții poate crește, de asemenea, implicarea lor în cursurile de matematică și economie.

4. Stârnește-i interesul pentru o carieră în servicii financiare

Serviciile financiare sunt de mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu trebuie să rămână așa! Fiica ta pre-adolescentă ar putea deveni o persoană de știință de date fintech, un comerciant, un bancher de investiții, un analist financiar, sau un economist. Este esențial să plantați semințele de interes acum, astfel încât ea să ea să aleagă o carieră în economie mai târziu.

O metodă prin care puteți trezi interesul fetelor pentru investiții ar fi să alegeți o companie care îi place fiicei dvs și să-i explicați că ar putea deține acea companie cumpărând o parte din acțiuni. Ea va rămâne fascinată de modul în care prețurile acțiunilor se schimbă constant pe parcursul zilei.

5. Învaț-o să economisească de la o vârstă fragedă

Încă de la o vârstă fragedă fetele trebuie învățate să economisească. Când vor ajunge la vârsta adultă, chiar dacă se vor confrunta cu ideea că bărbații au salarii mai mari decât femeile, ea va ști cum să economisească și nu va intra în datorii.

 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație