Participarea Moldovei la Expo Dubai 2020 -o oportunitate de poziționare pe plan global

17 Mart. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:43 // Actual //  Irina Luca

Condițiile de participare a Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, bugetul aprobat, oportunitățile economice și perspectivele de dezvoltare ca urmare a participării țării noastre la expoziție – au fost unele dintre subiectele abordate de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei sesiuni live.

„Pentru Republica Moldova, participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global, de promovare a valorilor culturale. Evenimentul servește inclusiv drept un hub de comunicare pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale, științifice, tehnologice, pentru intensificarea fluxului investițional, precum și posibilitatea de a prezenta atât potențialul național în sectoare precum agricultură, industrie, textile, automotive, viticultură, tehnologii informaționale, cât și o sursă de inspirație și transfer tehnologic pentru proiectele naționale în domeniile resurselor regenerabile și procesării alimentare”, a declarat Iuliana Drăgălin în cadrul sesiunii live. 

Tematica Expo Dubai 2020 este „Connecting Minds, Creating the Future”, ceea ce presupune realizarea unui schimb de experiențe și istorii de succes între țările participante în diverse domenii, și anume privind dezvoltarea durabilă, oportunitățile și mobilitatea fiecărei țări pentru a crea un viitor promițător și de perspectivă pentru următoarele generații.

Potrivit secretarului de stat, reieșind din spectrul vast al vizitatorilor așteptați în cadrul expoziției, pe parcursul a jumătate de an, Republica Moldova poate fi promovată din trei perspective: ca destinație turistică ce merită a fi descoperită, ca piață de desfacere ce deține o poziționare strategică, fiind o punte între vest și est și ca destinație investițională, atât în servicii, cât și producere, în special ținând cont de numeroasele facilități fiscale destinate investitorilor străini.

În scopul facilitării participării Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, dar și pentru a asigura continuitatea în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, în luna septembrie 2019, partea emiriană a acordat suport operațional și organizațional nerambursabil în valoare de 1 158 555 USD. De asemenea, conform devizului de cheltuieli aprobat de către Comitetul Organizatoric, cu excepția asistenței acordate de către organizatorii emirieni, la moment, bugetul total planificat și alocat din bugetul de stat constituie 654 580 USD.

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii deține Președinția în cadrul Comitetului Organizatoric instituit în anul 2018, precum și monitorizează procesul de pregătire a participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială Expo Dubai 2020. Totodată, Ambasadorul Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite a fost desemnat în calitate de Comisar General al Secțiunii Naționale, iar Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” S.A. este desemnat în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020″.

Reamintim că din cauza pandemiei de COVID-19,  Expo Dubai 2020 a fost amânat pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022.

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:20 // Actual //  Lupu Eduard

Daunele economice cauzate de oprirea fluxurilor de gaze ruseşti se adună rapid în Europa şi riscă să eclipseze în cele din urmă impactul crizei financiare globale din 2009, scrie Bloomberg.

Bazându-se pe un model al pieţei şi economiei energetice europene, Bloomberg Economics proiectează o contracţie de 1% a produsului intern brut, scăderea începând cu al patrulea trimestru. Dacă lunile următoare vor găzdui o iarnă aspră, iar cei 27 de membri ai Uniunii Europene nu reuşesc să împartă eficient rezervele limitate de combustibil, contracţia ar putea ajunge până la 5%.

Criza este aproape la fel de severă ca recesiunea din 2009. Şi chiar dacă această soartă încă poate fi evitată, economia zonei euro este încă pe cale să-şi petreacă anul 2023 suferind a treia cea mai mare contracţie de la al Doilea Război Mondial, Germania fiind printre cele mai afectate state de pe continent.

„Europa se îndreaptă foarte clar către o recesiune destul de profundă”, a declarat Maurice Obstfeld, un fost economist-şef la FMI, care este acum membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională din Washington.

Perspectivele sumbre împing guvernele, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, să pompeze miliarde de euro în gospodăriile afectate, în acelaşi timp în care sunt nevoite să intervină financiar pentru a salva companiile lovite de criză, impunând, totodată, o serie de restricţii energetice pentru a amortiza şocurile economice. Şi acele eforturi de salvare ar putea să nu fie încă insuficiente.

Contribuind la presiunea asupra companiilor şi consumatorilor, Banca Centrală Europeană strânge, de asemenea, economia, deoarece noua sa concentrare asupra inflaţiei în creştere determină cea mai rapidă creştere a ratelor dobânzilor din istoria sa. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat luni că se aşteaptă ca factorii de decizie să ridice costurile împrumuturilor la următoarele reuniuni. Comercianţii sunt de părere că Banca Centrală va impune o creştere de 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară din 27 octombrie.

„Perspectivele se întunecă”, a spus Lagarde parlamentarilor UE la Bruxelles. „Ne aşteptăm ca activitatea să încetinească considerabil în trimestrele următoare.”
Cu toate acestea, oficialii europeni continuă să facă eforturi substanţiale pentru a evita coşmarul economic de la orizont. Potrivit Bloomberg NEF, eforturile Europei de a cumpăra gaz natural lichefiat ar putea compensa lipsa gazelor ruseşti pentru iarna de anul acesta.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna viitoare decât în anul precedent, în timp ce vara viitoare ar putea creşte achiziţiile cu aproximativ 14% pentru a reconstrui stocurile pierdute, a spus BNEF într-un raport publicat marţi. Pe lângă distrugerea cererii din cauza preţurilor mai mari la energie, aceste transporturi sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completă a livrărilor ruseşti de la 1 octombrie, se arată în comunicat.

Pentru a obţine combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să cumpere cu 90% mai mult GNL decât au asigurat prin contracte pe termen lung, sporind şi mai mult concurenţa cu Asia. Acest lucru va sprijini preţurile globale ale gazelor care au crescut de când Europa a încercat să-şi reducă dependenţa de Rusia, după ce marele furnizor a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Totuşi, instabilitatea preţurilor la gaze continuă să fie o realitate semnificativ periculoasă. Gazele naturale europene au avansat după patru zile de pierderi, deoarece problemele raportate la conducta Nord Stream, închisă în prezent, au sporit incertitudinea cu privire la viitoarea aprovizionare rusească.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 6,4%, după ce au scăzut la un minim de două luni la începutul acestei săptămâni. Luni seara, Nord Stream a raportat o cădere de presiune pe ambele şiruri ale conductei şi a declarat că investighează incidentul. Deşi închiderea legăturii nu are niciun impact asupra proviziilor, problema în cauză creşte periculos nervozitatea pe piaţă.

Nord Stream, conducta care circulă sub Marea Baltică, a livrat anul trecut aproape 40% din gazul Rusiei către Europa. Dar Gazprom PJSC a redus fluxurile pe acea rută în mai multe etape începând din iunie, invocând o serie de probleme tehnice, înainte de a opri complet livrările. Nord Stream 2, care trece aproape de prima conductă, a fost construită şi umplută cu gaz anul trecut, dar nu a livrat niciodată combustibil în Europa, pe fondul distanţei dintre Kremlin şi Occident.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău