Participarea Moldovei la Expo Dubai 2020 -o oportunitate de poziționare pe plan global

17 Mart. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:43 // Actual //  Irina Luca

Condițiile de participare a Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, bugetul aprobat, oportunitățile economice și perspectivele de dezvoltare ca urmare a participării țării noastre la expoziție – au fost unele dintre subiectele abordate de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei sesiuni live.

„Pentru Republica Moldova, participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global, de promovare a valorilor culturale. Evenimentul servește inclusiv drept un hub de comunicare pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale, științifice, tehnologice, pentru intensificarea fluxului investițional, precum și posibilitatea de a prezenta atât potențialul național în sectoare precum agricultură, industrie, textile, automotive, viticultură, tehnologii informaționale, cât și o sursă de inspirație și transfer tehnologic pentru proiectele naționale în domeniile resurselor regenerabile și procesării alimentare”, a declarat Iuliana Drăgălin în cadrul sesiunii live. 

Tematica Expo Dubai 2020 este „Connecting Minds, Creating the Future”, ceea ce presupune realizarea unui schimb de experiențe și istorii de succes între țările participante în diverse domenii, și anume privind dezvoltarea durabilă, oportunitățile și mobilitatea fiecărei țări pentru a crea un viitor promițător și de perspectivă pentru următoarele generații.

Potrivit secretarului de stat, reieșind din spectrul vast al vizitatorilor așteptați în cadrul expoziției, pe parcursul a jumătate de an, Republica Moldova poate fi promovată din trei perspective: ca destinație turistică ce merită a fi descoperită, ca piață de desfacere ce deține o poziționare strategică, fiind o punte între vest și est și ca destinație investițională, atât în servicii, cât și producere, în special ținând cont de numeroasele facilități fiscale destinate investitorilor străini.

În scopul facilitării participării Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, dar și pentru a asigura continuitatea în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, în luna septembrie 2019, partea emiriană a acordat suport operațional și organizațional nerambursabil în valoare de 1 158 555 USD. De asemenea, conform devizului de cheltuieli aprobat de către Comitetul Organizatoric, cu excepția asistenței acordate de către organizatorii emirieni, la moment, bugetul total planificat și alocat din bugetul de stat constituie 654 580 USD.

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii deține Președinția în cadrul Comitetului Organizatoric instituit în anul 2018, precum și monitorizează procesul de pregătire a participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială Expo Dubai 2020. Totodată, Ambasadorul Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite a fost desemnat în calitate de Comisar General al Secțiunii Naționale, iar Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” S.A. este desemnat în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020″.

Reamintim că din cauza pandemiei de COVID-19,  Expo Dubai 2020 a fost amânat pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală