Pe ce bani trăiește Natalia Gavrilița: Eu am economii. Salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge

24 Dec. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Dec. 2021, 10:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Premierul Natalia Gavrilița a fost invitata emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, unde a vorbit despre salariu, economii, dar și despre factura la gaz despre care nu dorește să ofere detalii și desigur, despre majorarea salariilor judecătorilor.

În cadrul emisiunii, șefa Guvernului a recunoscut că salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge să trăiască și că își acoperă cheltuielile din economiile pe care le are din perioada în care lucra peste hotare.

„Eu am economii, dar am și o pasiune pentru sectorul public. Am lucrat în străinătate am pus bani de-o parte, apoi am revenit în sectorul public după care iar am plecat”, a explicat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavrilița a fost întrebată despre salariile unor funcționari publici, care ridică și peste 100 de mii de lei pe lună, șefa Executivului nu a mai spus despre necesitatea revizuirii și, eventual, reducerii acestora.

„Noi nu credem în reducerea salariilor,  ci în creșterea salariilor și  responsabilizarea celor cu salarii mari. Dacă vrem să eliminăm corupția, trebuie să asigurăm salarii mari. Am început un proces de responsabilizare a autorităților de reglementare, pentru că ei au salarii mari, de deciziile acestor autorități depinde economia țării, administrarea politică și juridică a țării, aceste salarii sunt justificate dacă aceste persoane nu sunt implicate în acte de corupție. Am inițiat un grup de lucru pentru revizuirea întregului sistem sa salarizare”, a spus Natalia Gavrilița.

În ceea ce privește salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), inițiativă care a generat un val de revolte în societate, acestea ar putea fi totuși majorate dar nu cu cât s-a vrut inițial.

„În ceea ce ține de salariile judecătorilor de la CC, era vorba despre mai multe amendamente care țineau de valoarea de referință, clasa de salarizare și sporurile la salariu. Avizul negativ al Guvernului a fost pe amendamentul ce viza sporul salarial. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament la Guvern și să reexamineze celelalte două amendamente”, a declarat Natalia Gavrilița.

Anterior, Parlamentul a aprobat unele amendamente la Legea bugetar-fiscală pentru anul viitor, printre care se prevedea și majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională cu până la 100%. Sau până la peste 80 de mii de lei.  Amendamentul respectiv a fost votat chiar dacă a fost avizat negativ de Guvern și a generat reacții critice din partea societății civile. Ulterior, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit  Parlamentului Legea respectivă.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

Casa de pariuri 1xbet, cu legături strânse cu Rusia, ar putea intra forțat în faliment, în Curaçao, jurisdicția offshore în care este înregistrată. Procedura urmează să fie inițiată la solicitarea Procurorului General al acestei țări insulare din Caraibe, afiliată Regatului Țărilor de Jos.

În acest mod, Curaçao intenționează să își spele imaginea de hub offshore pentru jocuri de noroc, în contextul scandalurilor în care este implicată casa de pariuri cu rădăcini rusești, scrie portalul iGamingNext.

De mai mulți ani, 1xBet și compania sa mamă, 1XCorp, cu sediul central în Cipru, operează în baza licenței Curaçao e-Gaming (CEG), emisă de statul insular din Caraibe.

Procedura de insolvabilitate a 1XCorp a fost inițiată în noiembrie 2021 într-o instanță din Curaçao. Cazul a fost înaintat în august 2021 de către Fundația pentru reprezentarea victimelor jocurilor de noroc online (SBGOK), o organizație care reprezintă jucătorii care susțin că au fost înșelați de operatorii licențiați în Curaçao. Grupul care a depus plângerea susține că 1XCorp, compania mamă a 1xBet, a refuzat să plătească câștigurile clienților și că datorează taxe neplătite în Curaçao.

Deși instanța s-a pronunțat inițial în favoarea SGBOK și a declarat falimentul 1XCorp, compania a contestat cu succes decizia și a obținut anularea acesteia. SGBOK a mers cu recurs în instanță și a avut câștig de cauză, dar a urmat un nou recurs. În data de 25 noiembrie, Procurorul general din Curaçao a recomandat oficial Curții Supreme de Justiție să susțină falimentul 1xBet. Iar presa locală scrie că, de regulă, Curtea ține cont de recomdnările Procuraturii Generale.

Autorii articolului relatează că suita controverselor legate de 1xBet are o istorie lungă. Aici ei amintesc despre cel mai recent caz, când casa de pariuri a fost acuzată de colectarea datelor personale ale ucrainenilor, în condițiile războiului cu Rusia și despre retragerea licenței de către autoritățile de la Kiev.

Un alt scandal scos în evidență ține de practicile dubioase, folosite de această casă de pariuri în Marea Britanie, în perioada de până la 2019, relatate de  The Sunday Times.

Potrivit publicației britanice, Cluburile de fotbal Chelsea, Liverpool și Tottenham Hotspur s-au confruntat atunci cu acuzații de spălare a imaginii 1xBet, una dintre cele mai controversate firme de pariuri din lume, ale cărei operațiuni în Marea Britanie au fost suspendate.

1xBet a fost creată în 2007. În 2019, compania a sponsorizat Chelsea FC și Liverpool FC, până în momentul în care operațiunile sale au fost interzise în Marea Britanie, ca urmare a investigației de la Sunday Times.

Cu toate acestea, în august 2022, 1xBet a încheiat un acord de sponsorizare cu clubul de fotbal Paris Saint-Germain, devenind partenerul său oficial regional în Africa și Asia, în pofida trecutului controversat al casei de pariuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău