Pe ce bani trăiește Natalia Gavrilița: Eu am economii. Salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge

24 Dec. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Dec. 2021, 10:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Premierul Natalia Gavrilița a fost invitata emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, unde a vorbit despre salariu, economii, dar și despre factura la gaz despre care nu dorește să ofere detalii și desigur, despre majorarea salariilor judecătorilor.

În cadrul emisiunii, șefa Guvernului a recunoscut că salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge să trăiască și că își acoperă cheltuielile din economiile pe care le are din perioada în care lucra peste hotare.

„Eu am economii, dar am și o pasiune pentru sectorul public. Am lucrat în străinătate am pus bani de-o parte, apoi am revenit în sectorul public după care iar am plecat”, a explicat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavrilița a fost întrebată despre salariile unor funcționari publici, care ridică și peste 100 de mii de lei pe lună, șefa Executivului nu a mai spus despre necesitatea revizuirii și, eventual, reducerii acestora.

„Noi nu credem în reducerea salariilor,  ci în creșterea salariilor și  responsabilizarea celor cu salarii mari. Dacă vrem să eliminăm corupția, trebuie să asigurăm salarii mari. Am început un proces de responsabilizare a autorităților de reglementare, pentru că ei au salarii mari, de deciziile acestor autorități depinde economia țării, administrarea politică și juridică a țării, aceste salarii sunt justificate dacă aceste persoane nu sunt implicate în acte de corupție. Am inițiat un grup de lucru pentru revizuirea întregului sistem sa salarizare”, a spus Natalia Gavrilița.

În ceea ce privește salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), inițiativă care a generat un val de revolte în societate, acestea ar putea fi totuși majorate dar nu cu cât s-a vrut inițial.

„În ceea ce ține de salariile judecătorilor de la CC, era vorba despre mai multe amendamente care țineau de valoarea de referință, clasa de salarizare și sporurile la salariu. Avizul negativ al Guvernului a fost pe amendamentul ce viza sporul salarial. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament la Guvern și să reexamineze celelalte două amendamente”, a declarat Natalia Gavrilița.

Anterior, Parlamentul a aprobat unele amendamente la Legea bugetar-fiscală pentru anul viitor, printre care se prevedea și majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională cu până la 100%. Sau până la peste 80 de mii de lei.  Amendamentul respectiv a fost votat chiar dacă a fost avizat negativ de Guvern și a generat reacții critice din partea societății civile. Ulterior, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit  Parlamentului Legea respectivă.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:29
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:29 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți: benzină și motorină pentru weekend, 2-4 iulie 2022. Atât prețul la motorină, dar și la benzină continuă să scadă.

Potrivit informațiilor, benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina se ieftinește cu 35 bani. Astfel, în weekend, un litru de benzină va costa 32,83 lei, iar unul de motorină va putea fi cumpărat cu 31,58.

De menționat că, de la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

De asemenea, reamintim că s-a majorat și tariful pentru transportul public. Astfel, din 1 iulie, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul va costa 6 lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău