Pentru ce votează astăzi liderii politici Sandu, Filip, Greceanîi, Năstase, Voronin, Cavcaliuc, Ciocoi, Chicu

11 Iul. 2021, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 11:02 // Actual //  MD Bani

Cetățenii Republicii Moldova își exprimă astăzi dreptul la vot. Instituțiile mass-media din țară surspind și lideri politici care pleacă să își expime alegerea.

Pentru ce votează aceștia astăzi, aflați în continuare:

Maia Sandu: Am votat pentru un Parlament care va numi în funcție persoane cinstite

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat astăzi dreptul la vot. Șefa statului a încurajat cetățenii să iasă la vot și să aibă încredere în faptul că pot aduce schimbarea în țară.

Maia Sandu susține că și-a da votul pentru ca în țară să avem un parlament care va numi oameni cinstiți în funcțiile de conducere ale statului. 

Am votat pentru un parlament cinstit cu care să pot lucra, împreună cu Guvernul. Îndemn cetățenii să curățăm parlamentul, celelalte instituții ale statului. Să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus, a declarat Sandu. 

Pavel Filip: Am votat pentru o altfel de Moldova

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și-a exercitat în această dimineață dreptul la votare. El a venit împreună cu soția sa, la o secție de votare din Chișinău, informează Realitatea.md.

După ce a pus buletinul de vot în urnă, democratul a menționat că după anul 2019 în țara noastră s-a înregistrat un blocaj și că oamenii au mari așteptări după aceste alegeri. El a spus că a votat pentru o altfel de Moldovă, acesta fiind sloganul echipei PD în campania electorală din acest an.

„Astăzi am votat pentru ceea ce așteaptă oamenii, pentru o altfel de Moldovă, pentru o echipă puternică și profesionistă, pentru o echipă care va fi în stare să învestească un Guvern. Avem nevoie de un sistem de educație puternic, de spitale moderne, ca oamenii să aibă venituri decente”, a declarat Pavel Filip.

Deși partidul său a fost în Coaliții la guvernare în mai multe legislaturi ale Parlamentului, democratul recunoaște că cei de la conducerea țării au admis greșeli „pentru că nu au fost puse corect prioritățile”.

„Fundamentul acestei țări nu a fost bine pus încă 30 de ani în urmă. Și Moldova s-a mișcat greșit, pentru că nu au fost priorități clare. Există o temelie, care trebuie să fie bazată pe un sistem de educație și o justiție corectă. Avem nevoie de profesioniști în garnitura națională”, a mai spus liderul democraților.

 

Greceanîi: „Am votat pentru o echipă de oameni stataliști”

Este o zi decisivă pentru statul nostru. Declarația a fost făcută de către Zinaida Greceanîi, care a deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova și acum candidează cu nr.3 pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) pentru un nou mandat de deputat în noua legislatură. Aceasta a sosit la secția de votare nr. 220, blocul nr. 5 al UTM, de pe strada Studenților 9/7 din capitală, alături de soțul său, la fel ca și la precendentele scrutine.

„Este o zi decisivă pentru statul nostru Republica Moldova. Sper ca cetățenii să ia o decizie corectă, să fie împăcați cu inima și sufletul. Să aleagă singuri, nu sub influența cuiva. Personal, am votat pentru o echipă de oameni stataliști, profesioniști, care au știut să gestioneze crize politice, economice … și au ieșit cu brio din ele. Sper să avem din nou așa o echipă la guvernare, în Parlamentul Republicii Moldova, care să nu activeze sub influența cuiva și să impună cetățenii să prietenească cu cineva împotriva altcuiva, dar să activeze în interesul Republicii Moldova”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Andrei Năstase: Mergeți la biserică, aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru Moldova înainte de a vă prezenta la vot

 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a prezentat în această dimineață la urna de vot alături de familia sa naturală, după cum s-a exprimat politicianul, ceea ce înseamnă copii, soție. De asemenea, alături de el a fost prezentă și familia politică, membrii Platformei DA.

Am votat pentru o Moldovă normală, rațională, educată, sănătoasă, o Moldovă în care nu se mai fură la nivelul politicienilor, o Moldovă în care nu se mai fură alegerile și nu se mai anulează. Am venit si am votat pentru o Moldovă de mâine în care lumea trăiește bine alături cu familiile lor. Am votat pentru o Moldovă în care parlamentarii muncesc pentru oameni. Am votat pentru cea mai frumoasă echipă pe care a avut-o Republica Moldova. Am votat pentru capacitățile unor oameni care au renunțat la sine pentru oameni.

De asemenea, Andrei Năstase și-a îndemnat alegătorii să meargă la biserică înainte de  a se prezenta la urnele de vot.
Vreau să vă asigur că în Moldova se poate de trăit bine dacă ne vom conjuga eforturile. Vă îndemn la unitate. Am fost și am optat pentru unitate. Vă îndemn să facem astăzi exercițiul suprem pentru ceea ce înseamnă suveranitatea țării, a concluzionat Năstase.

Voronin: Dacă ne ocupăm de politică în primul rând trebuie să ne gândim la „narod”

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, partid, care face parte din Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și-a exercitat dreptul la vot și spune că, în ultimii 12 ani țara a stagnat, iar după aceste alegeri așteaptă ca noi deputați să se gândească în primul rând la oameni.

„Doresc ca acești 12 ani de stagnare, de umilință a poporului să se termine astăzi. Dezvoltarea țării să fie axată pe interesele fiecărui cetățean al Moldovei după alegerile de astăzi. Să fim în relații bune cu toate statele, începând cu vecinii noștri. Aș dori ca Parlamentul nou să conștientizeze importanța cetățenilor și să se gândească în primul rând la ei. Să lăsăm la o parte interesele partinice și să dezvoltăm țara. Guvernele și Parlamentele de până acum 12 ani nu a avut astfel de guvernanți, de aceea trebuie prioritar să avem astfel de deputați noi aleși, care dacă o să se ocupe de politică în primul rând trebuie să gândească la „narod” (n.r. popor)”, a spus Voronin după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Vorornin afirmă că, pe parcursul zilei de astăzi va monitoriza scrutinul parlamentar, însă nu înainte de a merge să-și sărbătorească fiica, fiind omagiată astăzi, după care va fi la sediul partidului pentru a aștepta rezultatele scrutinului.

De asemenea, liderul PCRCM, care este și cap de listă a Blocului format cu cei din PSRM a precizat că, echipa comuniștilor se va diviza în două – o parte va aștepta rezultatele alegerilor la sediul PCRM, iar altă parte – la sediul PSRM.

Aureliu Ciocoi: Am votat pentru o Moldovă inteligentă și un sistem judiciar rupt de interese de grup

Premierul interimar al țării, Aureliu Ciocoi, a votat în această dimineață la o secție de votare din Chișinău. După ce și-a exercitat dreptul la vot, el a menționat că a votat pentru o Moldovă inteligentă, astfel încât fiecare cetățean să fie mândru de țara sa.

„Am votat pentru o Moldovă inteligentă, pentru o Moldovă dezvoltată, modernă, cu un sistem educațional de calitate, un sistem educațional performant, pentru că asta este ceea ce ne-a rămas. Ne-a rămas capitalul uman și să avem grijă să creștem o generație deșteaptă, bine instruite, bine pregătite pentru provocările care ni le aduce secolul XXI.

Suntem în aceeași situație cum sunt și alte țări, care nu au resurse naturale, și singura resursă este capacitatea intelectuală a resursii umane.

Am votat pentru o Moldovă deșteaptă cu o economie dezvoltată, cu un sistem judiciar rupt de interese financiare sau de grup, dar care să promoveze buchia legii și care să garanteze securitatea investitorilor străini și investițiile străine pe teritoriul R Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi.

De asemenea, el s-a referit și la suma restantă de bani, pe care Guvernul urma să o vireze către Comisia Electorală Centrală. Primul ministru interimar a spus că banii deja au fost identificați și că să fie adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens.

„Banii pentru alegeri au fost virați, rămăsese formalitatea de convocare a ședinței Guvernului. Este vorba de 22,46 mln de lei – suma restantă. Banii aceștia sunt destinați preponderent pentru achitarea salariului pentru angajatii electorali aflați pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Ciocoi.

 

Ion Chicu: Am votat pentru oamenii noștri plecați peste hotare care stau inima frântă că lucrează pentru alții

Astăzi este un moment foarte important pentru Republica Moldova. Trebuie să votăm pentru un viitor mai bune. Eu am votat pentru oamenii care muncesc aici din zori pana in noapte. Am votat pentru oamenii noștri plecați peste hotare care stau inima frântă că lucrează pentru alții, iar sufletul le este aici. Am votat petru ca ei să se întoarcă acasă, așa cum m-am întors eu cu trei ani în urmă la copilul meu, familia mea, a declarat Ion Chicu după ce și-a exercita dreptul la vot.

Fostul premier susține că are toate convingerea că în Republica Moldova se poate trăi și își exprimă speranța ca politicienii care vor ajunge după 11 iulie în Parlament vor munci pentru cetățenii țării.

 „Am votat ca după 11 iulie oamenii să poate primi salarii, pensii, pentru că resursele sau terminat. Am votat pentru ca în organele statului să fie oamenii care pot lucra, care știu de unde să aducă bani. Am votat pentru ca să nu avem epurări de cadre profesioniste, așa cum s-a întâmplat în vara anului 2019. Am votat pentru dezvoltare și pentru consolidarea țării noastre, a adăugat Ion Chicu.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău