Pentru ce votează astăzi liderii politici Sandu, Filip, Greceanîi, Năstase, Voronin, Cavcaliuc, Ciocoi, Chicu

11 Iul. 2021, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iul. 2021, 11:02 // Actual //  Otilia Cotruța

Cetățenii Republicii Moldova își exprimă astăzi dreptul la vot. Instituțiile mass-media din țară surspind și lideri politici care pleacă să își expime alegerea.

Pentru ce votează aceștia astăzi, aflați în continuare:

Maia Sandu: Am votat pentru un Parlament care va numi în funcție persoane cinstite

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat astăzi dreptul la vot. Șefa statului a încurajat cetățenii să iasă la vot și să aibă încredere în faptul că pot aduce schimbarea în țară.

Maia Sandu susține că și-a da votul pentru ca în țară să avem un parlament care va numi oameni cinstiți în funcțiile de conducere ale statului. 

Am votat pentru un parlament cinstit cu care să pot lucra, împreună cu Guvernul. Îndemn cetățenii să curățăm parlamentul, celelalte instituții ale statului. Să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus, a declarat Sandu. 

Pavel Filip: Am votat pentru o altfel de Moldova

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și-a exercitat în această dimineață dreptul la votare. El a venit împreună cu soția sa, la o secție de votare din Chișinău, informează Realitatea.md.

După ce a pus buletinul de vot în urnă, democratul a menționat că după anul 2019 în țara noastră s-a înregistrat un blocaj și că oamenii au mari așteptări după aceste alegeri. El a spus că a votat pentru o altfel de Moldovă, acesta fiind sloganul echipei PD în campania electorală din acest an.

„Astăzi am votat pentru ceea ce așteaptă oamenii, pentru o altfel de Moldovă, pentru o echipă puternică și profesionistă, pentru o echipă care va fi în stare să învestească un Guvern. Avem nevoie de un sistem de educație puternic, de spitale moderne, ca oamenii să aibă venituri decente”, a declarat Pavel Filip.

Deși partidul său a fost în Coaliții la guvernare în mai multe legislaturi ale Parlamentului, democratul recunoaște că cei de la conducerea țării au admis greșeli „pentru că nu au fost puse corect prioritățile”.

„Fundamentul acestei țări nu a fost bine pus încă 30 de ani în urmă. Și Moldova s-a mișcat greșit, pentru că nu au fost priorități clare. Există o temelie, care trebuie să fie bazată pe un sistem de educație și o justiție corectă. Avem nevoie de profesioniști în garnitura națională”, a mai spus liderul democraților.

 

Greceanîi: „Am votat pentru o echipă de oameni stataliști”

Este o zi decisivă pentru statul nostru. Declarația a fost făcută de către Zinaida Greceanîi, care a deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova și acum candidează cu nr.3 pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) pentru un nou mandat de deputat în noua legislatură. Aceasta a sosit la secția de votare nr. 220, blocul nr. 5 al UTM, de pe strada Studenților 9/7 din capitală, alături de soțul său, la fel ca și la precendentele scrutine.

„Este o zi decisivă pentru statul nostru Republica Moldova. Sper ca cetățenii să ia o decizie corectă, să fie împăcați cu inima și sufletul. Să aleagă singuri, nu sub influența cuiva. Personal, am votat pentru o echipă de oameni stataliști, profesioniști, care au știut să gestioneze crize politice, economice … și au ieșit cu brio din ele. Sper să avem din nou așa o echipă la guvernare, în Parlamentul Republicii Moldova, care să nu activeze sub influența cuiva și să impună cetățenii să prietenească cu cineva împotriva altcuiva, dar să activeze în interesul Republicii Moldova”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Andrei Năstase: Mergeți la biserică, aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru Moldova înainte de a vă prezenta la vot

 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a prezentat în această dimineață la urna de vot alături de familia sa naturală, după cum s-a exprimat politicianul, ceea ce înseamnă copii, soție. De asemenea, alături de el a fost prezentă și familia politică, membrii Platformei DA.

Am votat pentru o Moldovă normală, rațională, educată, sănătoasă, o Moldovă în care nu se mai fură la nivelul politicienilor, o Moldovă în care nu se mai fură alegerile și nu se mai anulează. Am venit si am votat pentru o Moldovă de mâine în care lumea trăiește bine alături cu familiile lor. Am votat pentru o Moldovă în care parlamentarii muncesc pentru oameni. Am votat pentru cea mai frumoasă echipă pe care a avut-o Republica Moldova. Am votat pentru capacitățile unor oameni care au renunțat la sine pentru oameni.

De asemenea, Andrei Năstase și-a îndemnat alegătorii să meargă la biserică înainte de  a se prezenta la urnele de vot.
Vreau să vă asigur că în Moldova se poate de trăit bine dacă ne vom conjuga eforturile. Vă îndemn la unitate. Am fost și am optat pentru unitate. Vă îndemn să facem astăzi exercițiul suprem pentru ceea ce înseamnă suveranitatea țării, a concluzionat Năstase.

Voronin: Dacă ne ocupăm de politică în primul rând trebuie să ne gândim la „narod”

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, partid, care face parte din Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și-a exercitat dreptul la vot și spune că, în ultimii 12 ani țara a stagnat, iar după aceste alegeri așteaptă ca noi deputați să se gândească în primul rând la oameni.

„Doresc ca acești 12 ani de stagnare, de umilință a poporului să se termine astăzi. Dezvoltarea țării să fie axată pe interesele fiecărui cetățean al Moldovei după alegerile de astăzi. Să fim în relații bune cu toate statele, începând cu vecinii noștri. Aș dori ca Parlamentul nou să conștientizeze importanța cetățenilor și să se gândească în primul rând la ei. Să lăsăm la o parte interesele partinice și să dezvoltăm țara. Guvernele și Parlamentele de până acum 12 ani nu a avut astfel de guvernanți, de aceea trebuie prioritar să avem astfel de deputați noi aleși, care dacă o să se ocupe de politică în primul rând trebuie să gândească la „narod” (n.r. popor)”, a spus Voronin după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Vorornin afirmă că, pe parcursul zilei de astăzi va monitoriza scrutinul parlamentar, însă nu înainte de a merge să-și sărbătorească fiica, fiind omagiată astăzi, după care va fi la sediul partidului pentru a aștepta rezultatele scrutinului.

De asemenea, liderul PCRCM, care este și cap de listă a Blocului format cu cei din PSRM a precizat că, echipa comuniștilor se va diviza în două – o parte va aștepta rezultatele alegerilor la sediul PCRM, iar altă parte – la sediul PSRM.

Aureliu Ciocoi: Am votat pentru o Moldovă inteligentă și un sistem judiciar rupt de interese de grup

Premierul interimar al țării, Aureliu Ciocoi, a votat în această dimineață la o secție de votare din Chișinău. După ce și-a exercitat dreptul la vot, el a menționat că a votat pentru o Moldovă inteligentă, astfel încât fiecare cetățean să fie mândru de țara sa.

„Am votat pentru o Moldovă inteligentă, pentru o Moldovă dezvoltată, modernă, cu un sistem educațional de calitate, un sistem educațional performant, pentru că asta este ceea ce ne-a rămas. Ne-a rămas capitalul uman și să avem grijă să creștem o generație deșteaptă, bine instruite, bine pregătite pentru provocările care ni le aduce secolul XXI.

Suntem în aceeași situație cum sunt și alte țări, care nu au resurse naturale, și singura resursă este capacitatea intelectuală a resursii umane.

Am votat pentru o Moldovă deșteaptă cu o economie dezvoltată, cu un sistem judiciar rupt de interese financiare sau de grup, dar care să promoveze buchia legii și care să garanteze securitatea investitorilor străini și investițiile străine pe teritoriul R Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi.

De asemenea, el s-a referit și la suma restantă de bani, pe care Guvernul urma să o vireze către Comisia Electorală Centrală. Primul ministru interimar a spus că banii deja au fost identificați și că să fie adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens.

„Banii pentru alegeri au fost virați, rămăsese formalitatea de convocare a ședinței Guvernului. Este vorba de 22,46 mln de lei – suma restantă. Banii aceștia sunt destinați preponderent pentru achitarea salariului pentru angajatii electorali aflați pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Ciocoi.

 

Ion Chicu: Am votat pentru oamenii noștri plecați peste hotare care stau inima frântă că lucrează pentru alții

Astăzi este un moment foarte important pentru Republica Moldova. Trebuie să votăm pentru un viitor mai bune. Eu am votat pentru oamenii care muncesc aici din zori pana in noapte. Am votat pentru oamenii noștri plecați peste hotare care stau inima frântă că lucrează pentru alții, iar sufletul le este aici. Am votat petru ca ei să se întoarcă acasă, așa cum m-am întors eu cu trei ani în urmă la copilul meu, familia mea, a declarat Ion Chicu după ce și-a exercita dreptul la vot.

Fostul premier susține că are toate convingerea că în Republica Moldova se poate trăi și își exprimă speranța ca politicienii care vor ajunge după 11 iulie în Parlament vor munci pentru cetățenii țării.

 „Am votat ca după 11 iulie oamenii să poate primi salarii, pensii, pentru că resursele sau terminat. Am votat pentru ca în organele statului să fie oamenii care pot lucra, care știu de unde să aducă bani. Am votat pentru ca să nu avem epurări de cadre profesioniste, așa cum s-a întâmplat în vara anului 2019. Am votat pentru dezvoltare și pentru consolidarea țării noastre, a adăugat Ion Chicu.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală