(VIDEO) Primele încălcări raportate de poliție în ziua alegerilor parlamentare anticipate

11 Iul. 2021, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 10:59 // Actual //  MD Bani

Poliția Republicii Moldova face primele totaluri cu privire la neconformități admise în procesul electoral. Astfel, în procesul de distribuire a buletinelor de vot au avut avut loc mai multe abateri, însă fără a avea caracter ilegal, scrie Realitatea.md.

La Dondușeni nu au ajuns 100 de buletine de vot, într-un alt birou electoral din același oraș nu s-au ajuns 21 de buletine de vot și la Ialoveni au lipsit 51 de buletine de vot. Un alta caz, la o secție de votare au fost repartizate secțiile de vot pentru o altă secție, Într-un final, aceste au ajuns acolo unde era planificat să ajungă, anunță autoritățile.

De asemenea, în dimineața zilei de astăzi, la 6.48, a fost deconectată energia la secția din Cușelăuca, Șoldănești, iar la 7.29 a fost reconectată.

Poliția anunță că pentru asigurarea securității în ziua alegerilor parlamentare anticipate, au fost antrenați peste 6630 de angajați ai poliției.

Vreau să menționez că pe parcursul zilei de ieri, toate secțiile de vot, birourile au reușit să aducă buletine de vot în siguranță, nefiind înregistrate careva încălcări. Pe parcursul nopții, Poliția a asigurat securitatea buletinelor. Începând cu ora 7.00, toate secțiile de vot s-au deschis fără mențiuni din parte șefilor de birouri cu privire la integritatea actelor. 

Ieri, au venit mai multe sesizări precum că s-ar fi admis careva încălcări. Polițai a reacționat în fiecare caz și a înregistrat corespunzător. Cazuri de confirmare a pretinselor încălcări nu au fost confirmate, documentate, a declarat Maxian Marin Șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!