(VIDEO) Primele încălcări raportate de poliție în ziua alegerilor parlamentare anticipate

11 Iul. 2021, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Iul. 2021, 10:59 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Poliția Republicii Moldova face primele totaluri cu privire la neconformități admise în procesul electoral. Astfel, în procesul de distribuire a buletinelor de vot au avut avut loc mai multe abateri, însă fără a avea caracter ilegal, scrie Realitatea.md.

La Dondușeni nu au ajuns 100 de buletine de vot, într-un alt birou electoral din același oraș nu s-au ajuns 21 de buletine de vot și la Ialoveni au lipsit 51 de buletine de vot. Un alta caz, la o secție de votare au fost repartizate secțiile de vot pentru o altă secție, Într-un final, aceste au ajuns acolo unde era planificat să ajungă, anunță autoritățile.

De asemenea, în dimineața zilei de astăzi, la 6.48, a fost deconectată energia la secția din Cușelăuca, Șoldănești, iar la 7.29 a fost reconectată.

Poliția anunță că pentru asigurarea securității în ziua alegerilor parlamentare anticipate, au fost antrenați peste 6630 de angajați ai poliției.

Vreau să menționez că pe parcursul zilei de ieri, toate secțiile de vot, birourile au reușit să aducă buletine de vot în siguranță, nefiind înregistrate careva încălcări. Pe parcursul nopții, Poliția a asigurat securitatea buletinelor. Începând cu ora 7.00, toate secțiile de vot s-au deschis fără mențiuni din parte șefilor de birouri cu privire la integritatea actelor. 

Ieri, au venit mai multe sesizări precum că s-ar fi admis careva încălcări. Polițai a reacționat în fiecare caz și a înregistrat corespunzător. Cazuri de confirmare a pretinselor încălcări nu au fost confirmate, documentate, a declarat Maxian Marin Șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău