(LIVE/VIDEO) Miliardarul Richard Branson dă startul turismului spațial. Racheta Unity pleacă azi în misiune

11 Iul. 2021, 11:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 11:09 // Au Bani //  MD Bani

În scurt timp, miliardarul Richard Branson va urca la bordul rachetei Unity și va începe călătoria în spațiu.

Branson va merge împreună cu alți cinci specialiști, Dave Mackay fiind pilotul principal. Va fi pentru a treia oară când duce Unity în Spațiu.

Are 64 de ani și înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste și a primit distincția Air Force Cross în 1992.

Împreună cu Michael Masucci, cel de-al doilea pilot care îi va fi alături și azi, Dave Mackay a făcut un test cu VSS Unity în feburarie 2019. Uite ce spuneau după acel zbor de încercare.

„Experiența este chiar extraordinară. Am fost mirat de cât de mult am putut să văd și cât de departe am putut să văd. Vedeam atât de departe încât nu puteam să recunosc lucruri. Uitându-mă în jos era totul foarte clar, nu era ceață sau altceva. Cerul este incredibil de întunecat, atmosfera este foarte subțire și frumoasă”, a afirmat Dave Mackay.

„Când eram azi pe scenă, după aterizare, am realizat că întreaga experiență a fost suprarealistă. Cred că este copleșitor să faci parte dintr-o organizație, o comunitate de oameni care încearcă să atingă acest scop de a deschide spațiul pentru din ce în ce mai mulți oameni”, a spus Michael Mascci, pilot Unity.

La bord se va afla și un astronaut care să evalueze experiența, Sirisha Bandla. Este a doua femeie născută în India care ajunge în Spațiu.

Într-un interviu pentru NPR, Sirisha Bandla spunea că este entuziasmată, doar pentru că nu găsește un cuvânt mai bun. Era de față când Branson a anunțat că vrea să facă o companie pentru ca oamenii să poată ajunge în spațiu.

„În acel moment credeam că nu am să pot să ajung în spațiu din cauză că aveam probleme mari cu vederea. Și apoi l-am văzut pe Richard și am știut că am și eu o șansă. Noi suntem doar un echipaj dintr-o mulțime de oameni care vor călători spre Spațiu în viitor”, afirma Sirisha Bandla.

Colin Bennett se va ocupa cu evaluarea procedurilor din cabină. Iar cea care va coordona totul va fi Beth Moses. Singurul turist va fi chiar Richard Branson. Iar înainte de zbor, el a anunțat că începe era turismului spațial.

În luna iulie, visul nostru va deveni realitate. Suntem entuziasmați să împărtășim acel moment cu voi toți. Și când ne vom întoarce voi anunța ceva foarte entuziasmant, să oferim mai multor oameni ocazia de a deveni astronauți”, a declarat Richard Branson, CEO Virgin Galactic.

Momentul va fi transmis live

Misiunea va putea fi urmărită online:

Unity, nava care duce primul turist în Spațiu

Poate că numele Unity nu înseamna prea mult acum câteva zile. Poate că nici acum nu înseamnă. De astăzi însă, Unity devine nava care duce primul turist în Spațiu. Așa cum și-a imaginat Stephen Hawking în urmă cu 5 ani.

„Mereu am visat la zborul în Spațiu. Însă pentru mulți am crezut că este doar atât, un vis. Este speranța mea că într-o zi viitoarele generații vor privi în urmă la eforturile noastre și vor recunoaște că prin deschiderea Spațiului am ajutat să schimbăm lumea pentru totdeauna. Vă rog să primiți nava Unity”, spunea Stephen Hawking.

Stephen Hawking a ales numele navei care va călători spre Spațiu, astăzi. După ce va fi lansată de aeronava White Knight Two la o altitudine de 15 mii de metri, cu o viteză de până la 3.600 de kilometri pe oră, Unity se va îndrepta spre Spațiu, până la 80 de kilometri deasupra Pământului.

Va pluti 6 minute, la fel și cei aflați înăuntru, înainte să revină spre Pământ. Unity a efectuat până acum 4 lansări. Una dintre ele a fost oprită în ultima clipă. Celelalte au avut succes, ultima chiar în luna mai. Suficient să-l convingă pe Richard Branson, șeful Virgin Galactic, să se urce în navă astăzi.

În timp ce priveam Unity și curajoșii piloți gonind spre Spațiu astăzi, privirea mi-a fost încețoșată de lacrimi. Puteam să aud vocea străbunicului în timp ce îmi șoptea din nou în ureche: viața este, într-adevăr, grozavă”, a spus Richard Branson.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău