Peste jumătate de miliard de euro de la UE pentru cooperare! Moldova, în cărți

06 Dec. 2022, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2022, 13:31 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia a aprobat patru noi programe Interreg incluzând 10 state membre, Ucraina și Moldova, cu o finanțare din partea UE în cuantum de 533 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027. 54 de milioane de euro sunt alocați cooperării transfrontaliere dintre România și Ucraina pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii. Alte 77 de milioane de euro sunt destinați cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii, arată un comunicat de presă.

Comisia a aprobat patru noi programe Interreg incluzând 10 state membre, Ucraina și Moldova, cu o finanțare din partea UE în cuantum de 533 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027, destinată consolidării cooperării transfrontaliere și transnaționale, stimulării tranziției verzi și sprijinirii asistenței medicale și educației.

Aceste programe vor beneficia de finanțare consolidată în contextul deciziei Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invadării Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru consolidarea cooperării cu Ucraina și Moldova.

215 milioane de euro în sprijinul cooperării transnaționale în regiunea Dunării pentru inovare și energie din surse regenerabile

Programul Interreg pentru regiunea Dunării va investi în cooperare pentru a imprima un caracter mai inovator și mai sustenabil regiunii Dunării. Programul va sprijini investițiile verzi pentru a spori utilizarea surselor regenerabile de energie, a îmbunătăți gestionarea apei și a conserva biodiversitatea prin coridoare ecologice. De asemenea, va investi în acțiuni comune, în scopul gestionării riscurilor legate de schimbările climatice. Programul va sprijini în același timp o piață a muncii incluzivă, concentrată îndeosebi pe grupurile vulnerabile și defavorizate.

187 de milioane de euro destinați cooperării transfrontaliere dintre Polonia și Ucraina pentru conservarea naturii, asistență medicală și gestionarea frontierelor

Programul Interreg NEXT Polonia-Ucraina va investi în adaptarea la schimbările climatice, în gestionarea durabilă a apei (inclusiv dezvoltarea infrastructurii de canalizare) și în protecția naturii și a biodiversității. Programul va consolida unitățile regionale de asistență medicală, va îmbunătăți accesul la medicina de specialitate și de urgență și va sprijini asistența medicală pe termen lung. Programul va sprijini, de asemenea, cooperarea dintre autoritățile publice în scopul de a ameliora guvernanța locală, inclusiv în domeniul gestionării frontierelor.

54 de milioane de euro alocați cooperării transfrontaliere dintre România și Ucraina pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii

Programul Interreg NEXT România-Ucraina va investi în principal în educația incluzivă (de exemplu, infrastructură, planuri educaționale, parteneriate între instituții) și în asistență medicală de calitate (de exemplu, crearea și modernizarea serviciilor de urgență și a unităților mobile de screening). Investițiile în adaptarea la schimbările climatice și în protecția naturii și a biodiversității vor viza probleme comune precum incendiile forestiere, eroziunea solului, alunecările de teren, secetele și incendiile care produc pagube terenurilor agricole. Programul va sprijini totodată rețeaua amplă de parcuri și rezerve naturale.

77 de milioane de euro destinați cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii.

Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în reziliența față de acestea. În același timp, programul va contribui la conservarea biodiversității, sprijinind și dezvoltarea economică a comunităților locale. Programul va investi în educație și formare (de exemplu, în construcția și modernizarea școlilor și a universităților, în modernizarea echipamentelor digitale). Va fi finanțat accesul la asistență medicală în scopul de a se aborda disparitățile dintre serviciile medicale din mediul urban și cele din mediul rural în România, iar Moldova va primi echipamente medicale noi de înaltă performanță. În fine, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău