Șeful Agenției pentru Investiții, la Tokyo, alături de Maia Sandu: Moldova e cunoscută grație Președintelui țării

06 Dec. 2022, 12:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Dec. 2022, 12:31 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Șeful Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, a însoțit-o pe președinta țării, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale la Tokyo. Astfel, a avut mai multe întâlniri cu scopul de a atrage investitorii Niponi în Republica Moldova.

„Încă o dată am constatat că, suntem cunoscuți în lume nu numai prin vinurile noastre de excepție, dar și grație Președintelui Țării noastre”, menționează Marin Ciobanu.

Potrivit unei postări pe rețelele de socializare, Marin Ciobanu a avut întrevederi cu Keidanren – (Federația business-ului nipon), președintele Comitetului pentru cooperare în afaceri, Fumyia Kokubu, precum și cu președintele Comitetului pentru Europa, Yoshio Sato. De asemenea, oficialul s-a întâlnit cu reprezentanții Camerei de Comerț, aripa tinerilor de afaceri – care include circa 132 000 de tineri și peste 1,2 mil. de membri.

„Le-am vorbit despre opotunitățile investiționale în Republica Moldova. Ne-am înțeles să organizăm o misiune de afacere a reprezentanților companiilor nipone în țara noastră la începutul anului 2023. Președintele grupului parlamentar Japonia-Moldova (totodată și Ministru de Externe) Dl. Yoshimasa HAYASHI dar și vicepreședintele Yamato AOYAMA – deputat nipon, au anunțat despre dorința de a patrona această misiune economică în Moldova.”

O altă întâlnire importantă a fost cu Kanbe Kazuaki – președintele AEON Retail Workers*Union, cea mai mare rețea de magazine, care are peste 20 mii de angajați.

„Kanbe s-a arătat foarte cointeresat la prima etapă să înceapă colaborarea, în volume mari, cu companiile de stat din Republica Moldova.” a scris Marin Ciobanu.

Reprezentanții niponi s-au arătat cointeresați în a investi în Republica Moldova.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău