Petrodolarul, amenințat! Rusia trece la criptomonede în comerțul cu aurul negru

14 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rusia folosește criptomonede în tranzacțiile de petrol cu China și India, încercând să ocolească sancțiunile impuse de statele occidentale, potrivit Reuters, care citează patru surse familiare cu acest mecanism.

Cumpărătorii chinezi și indieni plătesc petrolul rusesc către firme intermediare în yuani sau rupii.
Fondurile sunt transferate în conturi offshore și convertite în criptomonede precum Bitcoin, Ethereum sau Tether (USDT).
Ulterior, criptomonedele sunt mutate în alte conturi și schimbate pe ruble în Rusia. Deocamdată, această schemă este utilizată pentru un volum relativ mic din totalul comerțului rusesc de petrol, care, conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), valorează anual 192 de miliarde de dolari. Totuși, numărul acestor tranzacții este în creștere.

Sursele Reuters afirmă că Rusia va continua să utilizeze criptomonede în comerțul cu petrol, chiar dacă sancțiunile occidentale vor fi ridicate și companiile petroliere rusești vor avea din nou acces la dolar. Potrivit acestora, criptomonedele reprezintă un instrument rapid și eficient pentru efectuarea plăților internaționale, evitând restricțiile bancare.

În 2023, marile companii rusești din sectorul materiilor prime au început să utilizeze criptomonede pentru tranzacțiile cu China. Potrivit Bloomberg, cel puțin doi producători importanți de metale au trecut la plăți prin stablecoins (monede digitale legate de dolar, cum ar fi USDT), procesând tranzacțiile prin Hong Kong.

În plus, Rusia a folosit Tether și USDT pentru achiziționarea de tehnologii pe căi ocolite, evitând sancțiunile. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au lansat o anchetă privind tranzacții de peste 20 de miliarde de dolari, realizate prin intermediul bursei cripto Garantex, aflată sub sancțiuni americane din 2022 și sub restricții ale UE din februarie 2024.

În martie 2025, conducerea Garantex a anunțat suspendarea activității și blocarea a peste 2,5 miliarde de ruble în portofelele cripto ale utilizatorilor ruși, ceea ce ar putea afecta serios capacitatea Rusiei de a continua tranzacțiile prin această platformă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi