ULTIMĂ ORĂ! MS: angajarea dnei Valentina Buliga (la CNAMUP) a fost realizată cu încălcări ale legislației în vigoare

09 Nov. 2021, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Nov. 2021, 17:41 // Actual //  MD Bani

Ministerul Sănătății vine cu noi precizări privind numirea Valentinei Buliga în calitate de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), scrie Realitatea.md.

„Astfel, în urma investigațiilor, s-a stabilit că angajarea dnei Valentina Buliga în funcția respectivă a fost realizată cu încălcări ale legislației în vigoare. Mai exact, nu a fost organizat un concurs public așa cum prevede Ordinul nr. 139 din 15.10.2015 al Ministerului Sănătății cu referire la aprobarea Regulamentului privind angajarea prin concurs al personalului medical din sistemul sănătății, publicat în Monitorul Oficial 297-300 din 30.10.2015. În acest context, conducerea Ministerului Sănătății a solicitat directorului CNAMUP, Boris Golovin, să anuleze ordinul de angajare a dnei Valentina Buliga în contextul încălcărilor prezentate. În rezultat, ordinul respectiv a fost anulat și a fost anunțat un concurs public pentru ocuparea funcției vacante de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților. Mai multe detalii despre participarea în cadrul concursului respectiv sunt prezentate pe pagina web oficială a CNAMUP”, anunță MS.

Amintim că fosta ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, membră a Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga, a fost numită în calitate de șefă a Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Buliga a fost numită prin ordinul directorului CNAMUP, Boris Golovin, iar ulterior Ministerul Sănătății a anunțat că va investiga angajarea ei.

Valentina Buliga a fost demisă ultima dată din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină la data de 9 august.

Valentina Buliga, exponentă a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost numită în mai 2020 la conducerea instituției. Anterior, ea a fost deputată din partea PDM, dar și ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO