Piața imobiliară, în fierbere! Prețurile apartamentelor au crescut cu 470 euro/m² în doar un an

24 Ian. 2025, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 10:06 // Actual //  Ursu Victor

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor în 2024, potrivit analizei realizate de Victor Cernomorcenco de la AccesImobil. Prețul mediu al apartamentelor a crescut cu aproximativ 40%, atingând un nou record istoric de 1.540 euro/m², față de 1.070 euro/m² în 2023, susține Victor Cernomorcenco de la AccesImobil.

Această majorare, echivalentă cu o creștere de 470 euro/m², a fost impulsionată de doi factori principali: ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea programului „Prima Casă Plus”. Numărul apartamentelor vândute în Chișinău și suburbii a crescut cu 6,2% față de anul anterior, ajungând la 16.141 de tranzacții, continuând astfel trendul pozitiv din 2023.

Un alt aspect remarcabil al pieței imobiliare din 2024 este creșterea semnificativă a vânzărilor prin credit ipotecar. Aproximativ 42% dintre apartamentele vândute în acest an au fost achiziționate prin credite ipotecare, față de doar 22% în 2023. Numărul total al acestor tranzacții s-a dublat, depășind 6.800 de apartamente.

„Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost motorul de creștere al numărului total de tranzacții și al prețurilor apartamentelor. De asemenea, lipsa stocului de apartamente disponibile pentru vânzare a pus o presiune enormă asupra cererii, ducând la depășirea pragului istoric de 1.500 euro/m²”, a explicat Cernomorcenco.

În pofida scumpirilor, piața imobiliară din Chișinău rămâne stabilă, iar tranzacțiile sunt în creștere. Cu toate acestea, presiunea asupra cererii și lipsa ofertei riscă să mențină trendul ascendent al prețurilor și în anii următori.

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 16:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 16:52 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat rezultatele exercițiului de testare la stres de tip bottom-up desfășurat în 2024, care au evidențiat un nivel ridicat de reziliență al sectorului bancar, precum și al băncilor individuale, în fața riscurilor simulate. Acest exercițiu a contribuit, de asemenea, la un dialog constructiv între bănci și BNM privind modelele utilizate pentru evaluarea riscurilor.

În calitate de autoritate de supraveghere, BNM rămâne angajată în consolidarea continuă a cadrului de testare la stres aplicat băncilor, pentru a menține stabilitatea financiară și capacitatea de gestionare a eventualelor riscuri.

Pentru anul 2025, BNM planifică o nouă rundă de testare la stres de tip bottom-up, care va include simularea impactului a cel puțin două scenarii: un scenariu de bază și un scenariu advers. Băncile vor utiliza propriile modele interne pentru aceste simulări, în timp ce scenariile și ipotezele aferente anumitor elemente de bilanț vor fi elaborate și furnizate de BNM.

Aceste exerciții de testare la stres sunt esențiale pentru identificarea potențialelor vulnerabilități și pentru consolidarea rezilienței sectorului bancar în fața șocurilor economice și financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală