Plan secret la Chișinău: Moldovagaz, scos din joc! Cine va controla piața gazelor?

18 Mart. 2025, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Mart. 2025, 10:21 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reducă influența Moldovagaz și să elimine dependența de Gazprom, printr-un proiect de lege ce vizează modificarea legii gazelor naturale.

Potrivit proiectului, inițiativa este parte a unei strategii convenite cu Uniunea Europeană, ce urmărește independența energetică a Moldovei și integrarea pe piața UE. În schimbul reformelor, Bruxelles-ul va oferi un sprijin financiar de 250 milioane EUR în 2025.

Proiectul prevede mai multe măsuri decisive, menite să slăbească monopolul Moldovagaz, companie aflată sub influența Gazprom. Este vorba de obligația furnizorilor de a crea stocuri de gaze naturale, ceea ce va crește concurența pe piață, desemnarea de către Guvern a unui furnizor alternativ pentru regiunea transnistreană, astfel încât să nu mai fie necesar intermediarul Moldovagaz.
Liberalizarea accelerată a pieței gazelor naturale, eliminându-se treptat consumatorii mari și mijlocii de sub furnizarea reglementată a Moldovagaz, începând din 2025 și 2027, dar și aplicarea unui tarif uniform pentru distribuția gazelor, permițând altor furnizori să intre mai ușor pe piață.

Reducerea rolului Moldovagaz pe piața de gaze este un pas strategic al autorităților de la Chișinău pentru a limita influența Gazprom și a decupla Moldova de sistemul energetic rusesc. În acest sens, Guvernul intenționează să promoveze noi reguli pentru stocarea gazelor și să atragă noi furnizori pe piață, astfel încât Moldovagaz să nu mai dețină poziția dominantă.

Această reformă ar putea provoca rezistență din partea Gazprom, care încă mai controlează indirect piața de gaze din Moldova prin Moldovagaz.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Mai 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a semnat cel de-al treilea acord de ajutor de stat pentru investiții în 2025, în valoare de peste 72 de milioane de lei. Sprijinul financiar a fost acordat companiei „Gido PARK” pentru dezvoltarea unei fabrici de piese prefabricate din beton armat în extravilanul satului Ratuș, raionul Criuleni.

Potrivit autorităților, proiectul va beneficia de o cofinanțare din partea statului de peste 43,6 milioane de lei, dintre care circa 11 milioane vor fi oferite sub formă de grant, iar restul, sub formă de facilități fiscale, inclusiv scutirea parțială de la plata impozitului pe venit. Noua unitate va produce componente prefabricate pretensionate destinate sectorului industrial, comercial și infrastructurii rutiere.

„Acest proiect demonstrează clar angajamentul nostru de a sprijini investițiile cu impact real asupra economiei naționale și a comunităților locale. În Criuleni, dezvoltăm nu doar infrastructură industrială, ci și locuri de muncă și oportunități de creștere pe termen lung”, a declarat viceprim-ministra și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, prezentă la semnarea acordului alături de fondatorul companiei, Gheorghe Dosca.

Implementarea proiectului este planificată pe o durată de 13 luni, cu începere în iunie 2025, și presupune crearea a cel puțin 40 de noi locuri de muncă. Autoritățile afirmă că investiția acoperă un deficit semnificativ pe piața locală a produselor prefabricate, contribuind astfel la reducerea importurilor și consolidarea bazei industriale interne.

„Gido PARK” este activă în domeniul construcțiilor comerciale și industriale din 2014, având în portofoliu proiecte majore pentru branduri cunoscute precum Linella, Paninella, Andy’s Pizza sau Alcores Design.

Potrivit datelor guvernamentale, sectorul construcțiilor a contribuit în 2024 cu 7,9% la formarea PIB-ului național. Sprijinul pentru investiții în acest sector este considerat o prioritate strategică, în contextul politicii guvernamentale de stimulare a industriilor cu valoare adăugată și dezvoltare regională echilibrată.

Mecanismul de ajutor de stat pentru investiții, instituit de Guvern, presupune finanțare combinată: 25% sub formă de grant nerambursabil și 75% prin scutiri fiscale. Acesta este destinat companiilor care activează în industrii considerate strategice, inclusiv materiale de construcție, electronică, textile, farmaceutică și industria alimentară.

În următorii trei ani, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării își propune să sprijine cel puțin 150 de investiții, cu un buget total planificat de 2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE