Planul care vrea să salveze lumea de la extincție va fi discutat la Paris. Este nevoie de 1.000 de miliarde de dolari

29 Mai 2023, 08:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 08:26 // Actual //  Lupu Eduard

Liderii mondiali se vor întâlni la Paris pentru a discuta un nou plan de urgență pentru a reduce poluarea, prin investiții masive în energia verde.

La Paris, în perioada următoare se va organiza un mare summit mondial, care are o misiune importantă: salvarea omenirii de la extincție.

Summitul mondial ”Power Our Planet” va fi prezidat de președintele Macron și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.

Campania ”Power Our Planet”, este coprezidată de prim-ministrul Mia Mottley din Barbados, solicită o schimbare radicală în modul în care funcționează sistemele financiare mondiale pentru a oferi națiunilor sărace și în curs de dezvoltare din lume acces la finanțarea de care au nevoie urgentă, pentru a accelera tranziția către energia curată, pentru a-și consolida rezistența la dezastrele naturale și pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale lor.

Planul de salvare a omenirii

La Paris se vor discuta și soluții de finanțate pentru țările sărace care trebuie să fie ajutate să își finanțeze programele naționale de reducere a poluării.

”Respectarea promisiunilor deja făcute și anume să livreze cele 16,7 miliarde de dolari restante din cele 100 de miliarde de dolari angajate în finanțarea pentru climă pentru țările cu venituri sărace. Să transfere 100 de miliarde de dolari din programele de finanțare a Băncii Mondiale de la țările bogate la țările sărace. Să crească bugetele de ajutor extern și să promulge taxe globale pe emisiile de carbon”, explică un oficial, despre discuțiile care vor fi abordate la Paris.

Este nevoie de 1.000 de miliarde de dolari

De asemenea, este nevoie de un program de finanțare de până la 1.000 de miliarde de dolari, pentru a crea politici publiceși proiecte care să prevină dezastrele naturale și pandemiile.

”Un acces sporit la finanțare ar contribui la consolidarea capacității guvernelor de a rezista la schimbările climatice, de exemplu: ajutând 1,5 milioane de agricultori din Zambia să reziste la dezastre climatice precum seceta și inundațiile, protejând 1,8 milioane de hectare de teren din Ghana până în 2030. Trebuie să punem capăt defrișărilor din Amazonia braziliană până în 2030. De asemenea trebuie investiții pentru consolidarea rezistenței rețelelor electrice naționale din țări insulare precum Antigua și Barbuda pentru a rezista uraganelor de categoria 5”, a mai comentat oficialul, citat de rockefellerfoundation.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău