Planul Zelenski-Sandu: Cum poate Ucraina reduce prețul energiei cu 30% în Moldova

26 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina își exprimă disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în depășirea crizei energetice, oferind cărbune și trimițând specialiști pentru a crește producția de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina poate furniza cărbune inclusiv regiunii separatiste Transnistria pentru producerea de energie. Zelenski a subliniat că anterior Rusia a livrat antracit către Tiraspol, antracit obținut de pe teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Potrivit președintelui ucrainean, MGRES ar putea crește de 10 ori producția de energie electrică, de la 220 MW la 2 GW, dacă ar beneficia de sprijinul specialiștilor ucraineni. „Dacă oamenii noștri vor merge acolo, centrala poate genera 2 GW fără probleme. În schimb, putem primi energie electrică, ceea ce este echitabil: oferim cărbune, ei obțin electricitate pentru întreaga Moldova, iar noi, pentru Ucraina”, a explicat Zelenski, citat de RBK Ucraina.

De asemenea, liderul ucrainean a precizat că această cooperare ar putea reduce prețul energiei electrice în Republica Moldova cu până la 30%.

Zelenski a menționat și o scrisoare primită de la liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, pe care a catalogat-o drept „lipsită de claritate”. El a criticat Tiraspolul pentru dependența continuă de Rusia, avertizând că astfel de acțiuni amână soluționarea crizei energetice.

În contextul opririi tranzitului de gaze naturale rusești prin Ucraina, la 1 ianuarie, regiunea transnistreană nu mai primește gaze din Rusia, ceea ce a generat o criză energetică. MGRES, care furnizează energie inclusiv Chișinăului, operează în prezent pe bază de stocuri limitate de păcură și cărbune, care riscă să se epuizeze în curând.

Prin parteneriatul dintre Ucraina și Moldova, Zelenski susține că stabilitatea producției de energie poate fi asigurată pe o perioadă de 10 ani. Deciziile concrete urmează să fie stabilite de echipele celor două părți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Ian. 2025, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Ian. 2025, 11:29 // Actual //  Ursu Victor

Austria, o țară cu statut de neutralitate în Europa, a adoptat o măsură majoră pentru a combate dependența de gazele naturale din Rusia, lansând un proiect ambițios în valoare de 20 de miliarde de euro. Capitala Viena a anunțat un plan amplu de modernizare a rețelei de termoficare, bazat pe pompe de căldură și surse alternative de energie, pentru a elimina complet utilizarea gazului rusesc.

Viena, care timp de peste 50 de ani a fost dependentă de gazul rusesc transportat prin conductele ucrainene, a renunțat la această sursă în septembrie 2023, ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Decizia a fost accelerată după ce Ucraina a refuzat prelungirea acordului de tranzit pentru gazele rusești către Europa Centrală.

Pentru a face față crizei energetice și creșterii prețurilor la combustibili, autoritățile vieneze au inițiat un plan ambițios de eficiență energetică, menit să asigure căldură durabilă celor două milioane de locuitori ai orașului.

Proiectul include utilizarea energiei geotermale și a pompelor de căldură de mare capacitate pentru a încălzi locuințele. Cu o rețea de termoficare de peste 1.300 de kilometri, una dintre cele mai mari din Europa, Viena intenționează să integreze noi surse de energie, reducând astfel emisiile și costurile pe termen lung.

Totuși, implementarea planului se confruntă cu obstacole economice, având în vedere că prețurile pentru termoficare rămân legate de cele ale gazelor naturale. Autoritățile subliniază necesitatea unor contracte pe termen lung pentru a asigura viabilitatea financiară a proiectului.

Această inițiativă subliniază determinarea Austriei de a reduce influența Kremlinului asupra sectorului energetic european. Ministrul Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că tranziția energetică este realizabilă: „Am demonstrat că putem reduce rapid consumul de gaz. Soluțiile există, trebuie doar să le punem în practică.”

Proiectul Austriei marchează un pas important în eforturile Europei de a diminua dependența de resursele energetice ale Rusiei și de a asigura o tranziție către surse de energie mai curate și sustenabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală