Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă: Înfrângerea strategică a lui Putin și mizele geopolitice

08 Iun. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2023, 09:42 // Actual //  bani.md

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”.

Însă, ținta majoră a Ucrainei este una cu bătaie lungă, așa cum cred generalii americani, aceea că este posibil să se întâmple o ”înfrângere strategică” a regimului lui Putin, potrivit The Economist.

Atunci în 1944, ca și acum, luptele vor determina viitoarea ordine de securitate în Europa. Dar pentru susținătorii occidentali ai Ucrainei, cel puțin, scopul final al războiului este mult mai puțin clar decât a fost pentru Aliați în 1944. Spre deosebire de Germania nazistă, Rusia este o putere nucleară.

Este greu de imaginat capitularea sa completă. Obiectivul declarat al Ucrainei este de a recuceri toate pământurile pe care Rusia le-a confiscat din 2014, restabilind granițele care au fost stabilite în 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Iar Ziua Z este aproape, planurile fiind acum pe masă.

Dar chiar dacă armata ucraineană poate realiza acest lucru (și mulți occidentali, în special, au îndoielile lor), există temeri că Rusia ar putea privi un astfel de rezultat ca pe o umilință atât de abjectă încât ar merita să folosească arme nucleare pentru a o evita.

Rezultatul este un obiectiv mult mai vag: ca Ucraina să provoace cât mai multe pierderi și să obțină cât mai multe câștiguri teritoriale pentru a-și întări mâna în timp ce încearcă să ajungă la un modus vivendi cu o Rusia slăbită. Prin acest mod de gândire, un rezultat pozitiv ar fi ca noile brigăzi armate ”occidentale” ale Ucrainei să rupă podul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea sau să se apropie suficient de mult pentru a pune în pericol pozițiile rusești în Crimeea.

Chiar și ținând cont de riscul ca China să ajute cu arme Rusia, totuși generalii americani cred din ce în ce mai mult că este posibil să creeze o „înfrângere strategică” pentru regimul lui Putin.

Trei scenarii privind contraofensiva Ucrainei

Din ce în ce mai mult, conducerea Americii, susținută de unii din Europa, își propune să se asigure că Rusia își pierde atât capacitatea militară, cât și înclinația de a lansa un alt război de agresiune în viitor. „Niciodată nu este un concept greu de înțeles”, spune un oficial occidental.

În ajunul contraofensivei ucrainene, un grup de înalți oficiali occidentali și experți s-au adunat la Ditchley Park în Marea Britanie, pentru a discuta despre cum s-ar putea desfășura războiul. Acolo, s-au discutat trei scenarii posibile.

Primul implică o străpungere a frontului de către ucraineni, o prăbușire a forțelor ruse, poate cu Ucraina chiar amenințând Crimeea. Acest lucru ar putea duce la pierderea puterii lui Putin. Pentru unii, acesta este cel mai bun mod de a restabili pacea în Europa.

Un al doilea scenariu implică pierderi mai limitate ale Rusiei – și perspectiva unor noi înfrângeri dacă războiul continuă – care ar putea fi suficiente pentru a pedepsi Rusia și a-l slăbi pe Putin.

Un al treilea scenariu, mai sumbru, ar fi un impas care îi va permite Rusiei să păstreze cele mai multe teritorii pe care le-a ocupat. Acest lucru ar submina încrederea Occidentului în Ucraina și l-ar încuraja pe Putin.

În ciuda tuturor eșecurilor militare ale Rusiei, spune Alexander Gabuev, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, un think-tank din Berlin, Putin nu pare să-și fi abandonat intenția de a subjuga întreaga Ucraină, anexând mai mult din teritoriul ei și instalând un guvern marionetă la Kiev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ