Polonezii stau cu zilele la cozi și dorm în mașini ca să-și cumpere cărbune pentru iarnă

29 Aug. 2022, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2022, 07:30 // Actual //  bani.md

Teama că nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă îi face pe polonezi să stea cu zilele la coadă ca să cumpere cărbune. Camioane, tractoare cu remorci, maşini private – zeci de autovehicule s-au aliniat în fața minei Lubelski Wegiel Bogdanka din estul Poloniei, relatează Reuters.

Aproape patru milioane de locuințe din Polonia sunt încălzite cu cărbune, iar situația s-a complicat după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra acestui combustibil importat din Rusia. Cererea în creştere a forţat minele controlate de stat să raţionalizeze vânzările.

Polonia produce anual peste 50 de milioane de tone de cărbune, dar cel important din Rusia este folosit mai des pentru încălzirea locuințelor datorită preţurilor competitive şi pentru că este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

Artur, un pensionar de 57 de ani, a condus aproximativ 30 de kilometri din localitatea de unde stă și până la mina din estul Poloniei, în speranța că va putea să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familie. S-a așezat cu mașina personală la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi alte autoturisme și a dormit în ea timp de trei nopți.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă. Asta depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a spus bărbatul.

Arthur se încălzește cu cărbune, iar gospodăria sa este una dintre cele 3,8 milioane de locuințe de Polonia care se confruntă acum cu creșteri de prețuri și cu penurii. Țara sa și UE au impus un embargo asupra cărbunelui din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina.

Principalul motiv al penuriei este embargoul care a dat piaţa peste cap, a precizat Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia.

Mina Lubelski Wegiel Bogdanka a vândut, vineri, combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarar Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei, pentru Reuters.
Oamenii se tem de ce este mai rău, deși oficialii polonezi au transmis de mai multe ori că Polonia va avea suficient combustibil.
Polonia a importat în 2021 aproximativ 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO