Prăbușirea rublei zguduie comerțul: companiile chineze suspendă vânzările în Rusia

30 Nov. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Nov. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Companiile chineze care furnizează produse de consum în Rusia au început să suspende vânzările pe platformele de comerț electronic din cauza devalorizării drastice a rublei, informează South China Morning Post citând surse din industrie.

Potrivit acestora, deprecierea rublei la cele mai scăzute niveluri din martie 2022 a provocat îngrijorări printre antreprenorii chinezi, mai ales cei care își desfășoară activitatea în ruble.

China este principalul partener comercial al Rusiei și furnizor major de bunuri de larg consum, înlocuind companiile occidentale retrase. Conform datelor vamale, Rusia importă lunar produse din China în valoare de 10-11 miliarde de dolari, dublu față de perioada de dinaintea războiului. Mai mult de 50% dintre produsele de pe platformele de comerț electronic din Rusia provin din China, iar mașinile chinezești reprezintă 70% din piața auto rusă.

Totuși, prăbușirea rublei a provocat „pierderi serioase” exportatorilor chinezi, a declarat pentru SCMP Andy Guo, fondatorul platformei de afaceri Waimaojia, axată pe piața rusă. „Devalorizarea rublei crește prețurile, slăbind apetitul consumatorilor ruși pentru cumpărături. În același timp, fluctuațiile cursului valutar erodează marjele de profit ale exportatorilor chinezi după achitarea costurilor”, a explicat el.

Aproximativ 150.000 de vânzători chinezi își comercializează produsele pe marketplace-uri rusești precum Ozon, Wildberries și Yandex Market. Situația devine mai dificilă din cauza problemelor cu plățile, a dezvăluit un operator al unei platforme comerciale din Shenzhen. Acesta a afirmat că firma sa a livrat produse în Rusia în valoare de sute de milioane de yuani, însă nu a primit niciun ban de la Wildberries. Un alt comerciant a declarat că rublele obținute din vânzări pot fi schimbate doar pe piața neagră, ceea ce este riscant.

De la începutul lunii noiembrie, rubla a pierdut aproximativ 10% din valoare față de yuan și dolar, și 7,5% față de euro, marcând cea mai slabă performanță lunară a monedei rusești din ultimii doi ani, potrivit Reuters. Pe 27 noiembrie, dolarul a atins un curs de peste 114 ruble, euro a depășit 120 de ruble, iar yuanul a ajuns la 15,2 ruble pe piața din Moscova. Ca răspuns, Banca Centrală a Rusiei a dublat vânzările de yuani din rezerve la 8,4 miliarde de ruble pe zi, ceea ce a atenuat ușor presiunea asupra rublei. Vineri, cursul yuanului a scăzut cu 1,5%, până la 14,5 ruble, în timp ce dolarul a coborât la 106,5 ruble, iar euro la 112,59 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO