Pregătiţi-vă de scumpiri. Ceban: Preţurile gazelor, un șoc pentru toți

04 Nov. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2021, 09:11 // Actual //  bani.md

Prețul unui metru cub de gaze ar putea ajunge la 10 lei, potrivit declarației, făcută la postul TV N4, a lui Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

În opinia lui, o cifră clară acum nu poate fi oferită. În vară estimările noastre arătau o majorare de 30%, la 6,5 lei per metru cub. „Or, acum avem altă situație”

În prezent, se atestă o creștere mai mare. Va fi un șoc pentru toți – populație, sectorul public, dar și economie. Dar sperăm că piața se va stabiliza și această criză nu va dura prea mult”, a punctat Ceban.

Președintele Moldovagaz susține că acum sunt analizate mai multe opțiuni și sunt făcute și prognoze ale prețurilor și pentru anul viitor.

Suntem implicați într-un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, cât și cotațiile pe piața spot care sunt în formulă și, respectiv, analizăm care vor fi costurile. Nu uitați că și cursul valutar joacă rolul, volumele care vor fi consumate, respectiv, și vremea de afară. Toate aceste lucruri influențează”, precizat Ceban.

Prețul mare al gazelor nu vizează doar Republica Moldova. E o situație, care se atestă și în alte state.

Închipuiți-vă dacă mergeam pe achiziția gazului la un preț de 800 – 1200 USD, ce era să fie. Este o situație neplăcută, dar trebuie să trecem peste asta. Guvernul va veni cu un program de subvenționare a facturilor populației”, a spus Ceban.

Anterior, și fostul director ANRE Victor Parlicov declara că tariful la gaz ar putea ajunge la 10 lei pentru un metru cub.

În prezent, prețul de achiziție al gazelor în tarif este de circa 2800 de lei (150 USD), respectiv dacă avem un preț de 450 USD per mia de metri cubi m-aș aștepta la o creștere până la 10 lei metru cub de gaz (n.r 4,29 lei în prezent). Asta doar componenta de gaz, dar trebuie să luăm în calcul volumele care afectează tariful, cursul valutar, elemente ce țin de devierile financiare. Putem să ne așteptăm la un tarif maxim istoric, dar nu și dacă îl comparăm cu starea economică generală”, a punctat Victor Parlicov.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO