Agricultura viitorului vine în RM. Interviu cu firma ce mișcă piața și angajează un operator de drone

29 Mai 2021, 05:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Mai 2021, 05:40 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Bani.md a scris mai multe articole despre joburile de viitor. Un astfel de job „de viitor” este și operatorul de drone, care este prezent deja și în Republica Moldova. O companie din țară angajează un operator de drone  în agricultură. În acest context am luat legătura cu ei și am încercat să aflăm mai multe detalii.

De ce ați ales utilizarea dronelor în agricultură?

ElitAgrotehnologie s-a dezvoltat din dorința de a deveni partenerul de încredere al fermierilor și totodată unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții integrate în domeniul agricol pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Mereu am urmărit eficientizarea și dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova prin consultații agricole profesionale, prin servicii de testare a solului și comercializarea unui asortiment variat de produse precum: pesticide, semințe și fertilizanți.

Am realizat pe parcursul mai multor ani analiza solului și analiza țesutului vegetal, unde evident am depistat diferite probleme, dar pentru soluționarea acestora nu puteam identifica soluții.

În ajutor vin dronele agricole ce completează și facilitează un spectru mult mai mare de lucrări.

Performanța obținută în urma utilizării dronelor

Dacă vorbim de performanță, atunci neapărat ne punem întrebarea –  în raport cu ce? Astăzi dronele câștigă teren în fața stropitorilor tradiționale  aproape la toți parametrii. O singură dronă are capacitatea de a stropi în timp de o oră – 10 ha, iar un operator poate ghida simultan 5 drone. Un alt aspect este că dronele  DJI AGRAS sunt proiectate în așa fel în care fluxul de aer direcționat de elice să amplifice efectul stropirii și astfel să sporească eficiența tratamentelor.

 

Ce proceduri vor fi automatizate/optimizate cu ajutorul dronelor?

Cu ajutorul dronelor se optimizează o serie de proceduri, în primul rând activitatea dronei nu este limitată de condițiile meteo, cu excepția rafalelor de vânt, procesul de stropire este unul non distructiv, care nu cauzează pierderi la recoltă, utilizarea unui volum redus de apă ușurează logistica în cadrul unei ferme și nu necesită implicarea unui număr mare de angajați. Procesul este unul automatizat și necesită implicarea a doar 2 persoane –  un operator și o persoană auxiliară, iar parametrii și sistemele automatizate ale dronei permit activitatea atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Colaborarea cu partenerul străin

Pe piața internațională dronele agricole au deja o istorie, un parcurs,  în schimb pentru Republica Moldova este ceva nou, dar cu siguranță cu mare potențial în viitor. Noi, Elitagrotehnologie, avem o colaborare de succes cu partenerul nostru străin, DJI – pioner în domeniul dronelor. Datorită perfecționării și evoluției exponențiale a tehnologiilor legate de acest sector, avem update-uri săptămânale, ce se manifestă prin traininguri, consultări, schimb de experiență, etc.

Pentru postul de Operator drone este nevoie de experiență? Veți asigura instruirea? Ce va include instruirea? Cum trebuie să fie persoana pe care o căutați (abilități necesare)?

Toate aceste schimbări spre viitor, deschid noi oportunități de angajare în domeniul agriculturii și mai exact lucrul cu dronele agricole. Am creat un post nou de lucru, cu niște cerințe minime pentru potențialii angajați, din prisma faptului că drona agricolă este ceva nou pe piață. Persoana potrivită pentru această poziție este o persoană care se va orienta spre noi și spre rezultat. Avem nevoie de o persoană care a avut cel puțin o dată ocazia de a gestiona o dronă, care are anumite cunoștințe despre drone și este pasionat de inovații. Ne orientăm spre o persoană cu un grad de responsabilitate ridicat, optimistă, cu încredere în forțele proprii, interesată să învețe și să demontreze curaj în practică. Cu siguranță doritorii care sunt interesați de postul oferit, sunt încurajați să ne contacteze sau sa ne trimită CV-ul. Candidatul ales va avea timpul necesar pentru instruire, va studia drona și toate accesoriile acesteia, va programa și va aplica teoria în practică la lucrările agricole solicitate de fermieri.

Foto: Elitagrotehnologie

Salariul oferit

Despre salariu nu s-au oferit multe detalii, totuși compania a precizat că se va stabili un salariu fix + bonusuri din vânzări.

Cum vedeți agricultura performantă în Republica Moldova?

Elementele de digitalizarea a agriculturii sunt prezente pe piața din Republica Moldova, însă problema cea mare este că unii producători agricoli privesc sceptic tehnologiile noi dar totodată speră să obțină rezultate maxime. Una din misiunea companiei Elitagrotehnologie este să demonstreze tuturor fiermierilor că pașii spre performanță în sectorul agricol e doar prin adoptarea si punerea în practică a noutăților tehnologice.

Cu siguranță digitalizarea va continua și nu doar în agricultură. Dacă vrei să descoperi mai multe joburi de viitor fă clik AICI.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Organismele de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană urmează să ia în vizor, din nou, motorul de căutare online Google prin lansarea unei investigaţii asupra practicilor sale de publicitate digitală. Potrivit surselor ancheta va fi lansată până la finele anului.

Ancheta lansată de Comisia Europene ar putea reprezenta o ameninţare pentru Google, care anul trecut a realizat venituri de 137 miliarde de dolari de pe urma publicităţii digitale, mai mult decât orice altă companie din lume, scrie Agerpres.

YouTube şi Gmail, au fost responsabile pentru cea mai mare parte din vânzările şi profiturile realizate de Google. Aproximativ 16% din veniturile companiei au venit de pe urma Google network business, în cadrul căreia alte companii media utilizează tehnologia Google pentru a vinde publicitate pe site-urile lor web şi aplicaţiile lor.

Conform unui chestionat trimis rivalilor Google şi terţelor părţi la începutul acestui an, chestionar consultat de Reuters, executivul comunitar i-a întrebat dacă advertiserii au primit reduceri atunci când utilizează intermediarii Google, care permit agenţiilor de publicitate sau agenţiilor media să cumpere publicitate de la mai multe surse.

În ultimul deceniu, Comisia Europeană a acordat amenzi în valoare totală de 8,25 miliarde de euro celui mai popular motor de căutare online din lume pentru că acesta şi-a blocat rivalii în ceea ce priveşte cumpărăturile online, smartphone-urile Android şi publicitatea online.