Gluma se îngroașă pentru Spînu! Volumul exagerat de gaz cumpărat și depozitat, în vizorul CNA

05 Mai 2023, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2023, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul exagerat de mare de gaz, cumpărat de către Energom din creditul de la BERD în sumă de 300 de milioane de euro, dar și din cei 5 miliarde de lei alocați de stat, este în vizorul CNA, susține Alexandr Slusari care este membru în Consiliul de Administrație.

„Recent CNA a solicitat de la Energocom toata informația despre tranzacțiile de procurare a gazelor pentru perioada 2021-2022, cu indicarea argumentării economice. După asta a venit și Ordonanța Procurorului pentru misiuni speciale privind ridicarea tuturor deciziilor organelor de conducere a companiei pentru perioada august 2021 – aprilie 2023, care vor fi examinate în cadrul urmăririi penale pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu comis de către o persoană cu funcție de demnitate publică (Andrei Spînu fostul ministru al Infrastructurii n.r)”, susține Slusari.

Slusari susține că urmare a volmului mare de gaze achizționat de către Energocom, acest lucru împiedică reducerea tariful pentru populație, care în prezent este de 29,27 de lei.

Ieri, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu declara că nu pe numele său nu este există niciun dosar penal cu privire la achizițiile de gaz făcut anul trecut de către Energocom.

Energocom a achiziționat peste 300 milioane de metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept.

Republica Moldova a contractat un credit de tip revolving pe o perioadă de trei ani în sumă de 300 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice în care s-a pomenit. În toamna anului trecut, Gazprom a redus la 5,7 milioane (-30%) metri cubi de gaz volumul livrat Republicii Moldova, respectiv Chișinăul a redirecționat metanul către centrala de la Cuciurgan în schimbul energiei electrice, iar pentru partea dreaptă s-a trecut la achizițiile din vest.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău