Preşedintele brazilian l-a demis pe şeful gigantului petrolier Petrobras. A fost în fruntea companiei doar 40 de zile

24 Mai 2022, 10:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2022, 10:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro l-a demis ieri, 23 mai, pe şeful gigantului petrolier Petrobras, José Mauro Coelho, numit în fruntea companiei în urmă cu doar 40 de zile, a anunţat Ministerul Minelor şi Energiei, relatează AFP. Pentru această funcție Guvernul a propus un nou candidat.

„Guvernul federal, în calitate de acţionar majoritar al Petroleo Brasileiro S.A., Petrobras, informează că a decis să promoveze schimbarea preşedinţiei companiei”, se arată într-un comunicat al ministerului.

José Mauro Coelho a fost al treilea preşedinte al grupului petrolier în puţin peste un an.

Fără a preciza motivele demiterii, guvernul i-a mulţumit pentru munca depusă, subliniind totodată că „Brazilia traversează în prezent o perioadă dificilă, din cauza efectelor volatilităţii extreme a hidrocarburilor pe pieţele internaţionale ”, se menţionează în comunicat.

Şeful statului, Jair Bolsonaro, intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile din octombrie şi se află sub presiunea inflaţiei ridicate din ţara sud-americană.

Potrivit sursei citate, Guvernul a propus o nouă candidatură pentru preşedintele Petrobras. Este vorba despre Caio Mario Paes de Andrade, actualul secretar pentru Debirocratizare din Ministerul Economiei, care trebuie să primească undă verde de la consiliul de administraţie al companiei pentru a fi numit oficial.

Caio Mario Paes de Andrade „prezintă toate calificările pentru a conduce compania în vederea depăşirii provocărilor impuse de situaţia actuală, sporind capitalul de reputaţie al acesteia, promovând îmbunătăţirea continuă a managementului şi performanţa în creştere a companiei, fără a neglija responsabilităţile Petrobras în materie de guvernanţă, mediu şi, în special, chestiuni sociale”, a dat asigurări Ministerul Minelor şi Energiei.

Cei doi predecesori ai lui Coelho, Roberto Castello Branco şi Joaquim Silva e Luna, au fost, de asemenea, demişi de la conducerea companiei în urma criticilor preşedintelui Bolsonaro în legătură cu creşterea preţurilor la combustibil.

José Mauro Coelho, care provenea din Ministerul Minelor şi Energiei, a preluat conducerea Petrobras pe 14 aprilie şi a dat asigurări că nu va exista nicio schimbare în politica de preţuri a companiei, care urmează cursul preţului internaţional al ţiţeiului, care a cunoscut o creştere importantă în ultimele luni din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău