Președintele care își vinde avionul oficial pentru a construi două spitale: Nu l-am folosit niciodată

22 Apr. 2023, 07:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 07:56 // Actual //  bani.md

Tadjikistanul va da 92 de milioane de dolari pe avionul oficial al președintelui din Maxic, a anunţat Andres Manuel Lopez Obrador, care se mândreşte cu respectarea unei vechi promisiuni electorale în favoarea austerităţii bugetare.

„Nu l-am folosit niciodată dar mi-ar fi fost ruşine, o spun sincer, să folosesc acest avion” a cărui cost de întreţinere „este contrară austerităţii republicane”, a declarat AMLO – iniţialele sale, porecla lui – într-un videoclip distribuit joi seară.

După ce a plătit banii, guvernul Tadjikistanului are la dispoziţie zece zile pentru a duce avionul Boeing Dreamliner 787-8 la capitala Duşanbe.

Aparatul a fost cumpărat pentru o sumă totală de 218 milioane de dolari de fostul preşedinte Felipe Calderon (2006-2012), iar succesorul său Enrique Peña Nieto (2012-2018) l-a folosit, a amintit AMLO, ajuns la putere în decembrie 2018.

Preşedintele naţionalist de stânga a apreciat că predecesorii săi s-au comportat ca „mici faraoni”.

El a efectuat doar cinci călătorii în străinătate în aproape patru ani şi jumătate de mandat, patru în Statele Unite şi un turneu în America Centrală şi Cuba la începutul lui 2022.

În ianuarie, şeful statului a explicat că nu poate merge la summitul latino-american de la Buenos Aires pentru că a trebuit să supravegheze progresul lucrărilor pentru punerea în funcţiune a trenului Maya, mega-proiectul său din peninsula Yucatan pe care doreşte să-l inaugureze în decembrie.
Summitul a marcat marea revenire a preşedintelui brazilian Lula, care nu a ratat întâlnirea de la Buenos Aires.

În absenţa lui AMLO, Mexicul, una dintre cele 20 de economii lider ale lumii, este reprezentată în străinătate de ministrul de externe Marcelo Ebrard, posibilul său succesor.

Banii din vânzarea avionului vor fi folosiţi pentru construirea a două spitale în statele Guerrero şi Oaxaca (sud-vest), două dintre cele mai sărace zone din Mexic, a adăugat preşedintele.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA