Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a participat la Forumul China-Germania-Europa desfășurat la Beijing

15 Mai 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
15 Mai 2024, 10:13 // Actual //  Soroceanu Olga

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a participat la  „The China-Germany-Europe Hidden Champions Forum 2024”, care a avut loc la Beijing, China, în perioada 12-14 mai 2024. Din componența delegației au făcut parte Secretarul de Stat de la Ministerul Energiei, Corolina Novac și mai mulți producători autohtoni de vinuri Chateau Vartely, Kazayak Vin, și alte produse, precum Floare Carpet.

În cadrul forumului, Președintele CCI a RM a prezentat oportunitățile de afaceri din Republica Moldova, fiind pus un accent deosebit pe investițiile în parcurile și platformele industriale din țară, dar și pe domeniul energiei regenerabile. Sergiu Harea a avut mai multe întrevederi cu oficiali din China, inclusiv cu Liu Minqiang, Director general a Agenției de promovare a investițiilor din China, dar și oameni de afaceri, cum ar fi Li Zhang, președintele Asia Digital Group.

Totodată, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova a purtat discuții cu Peter Altmaier, ex-ministrul Economiei și Energeticii din Germania, mulțumindu-l pentru susținere în implementarea programului MTP (Manager Training Programme) și dezvoltarea sistemului de învățământ dual în R. Moldova după modelul german.

Participarea Președintelui Camerei la acest eveniment subliniază importanța consolidării relațiilor comerciale și investiționale dintre Republica Moldova și partenerii săi internaționali. Forumul a oferit, de asemenea, oportunitatea companiilor moldovenești de a-și prezenta produsele și de a stabili noi parteneriate comerciale.

La final, a avut loc o degustare de vinuri moldovenești, prezentate de cele două companii, Chateau Vartely și Kazayak Vin. De asemenea, s-a semnat un acord de parteneriat, prin care cele două vinării, urmează să livreze în scurt timp prima partidă de vinuri în regiunea Beijing.

Evenimentul organizat sub egida Senatului Economiei Europene și a Guvernului Popular al districtului Shunyi, reprezintă o importantă platformă pentru promovarea cooperării economice și comerciale între companiile din China, Germania și Europa.

Termenul Hidden Champions (campion ascuns) este folosit pentru a descrie companiile care au ocupat o poziție de lider pe piețele lor de nișă la nivel global, dar nu sunt bine cunoscute publicului. Germania se mândrește cu peste 1.300 de campioni ascunși, reprezentând aproximativ jumătate din totalul mondial.

Realitatea Live

22 Iun. 2024, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2024, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

Evgheni Kaspersky, fondator și CEO al companiei omonime, este acuzat că este apropiat de serviciile secrete ruse și că a fost format la Școala Superioară a KGB. El este cu siguranță principala temere a americanilor, scrie BFM TV.

Un anunț „bombă”: joi, administrația lui Joe Biden a interzis companiei ruse de securitate cibernetică Kaspersky să își vândă produsele peste Atlantic.

Această multinațională rusă, unul dintre liderii în domeniul instrumentelor de securitate IT, furnizează antivirus, anti-spyware, anti-spam și alte produse pentru mai mult de 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de companii din întreaga lume.

Deși este foarte popular în Statele Unite, administrația Biden nu este de aceeași părere. Pentru aceasta din urmă, este în joc „securitatea națională”, relatează CNN. Concluzia unei lungi anchete a americanilor.

Ceea ce i se impută gigantului rus este în primul rând presupusa sa apropiere de Kremlin. Fondatorul și CEO-ul său, Evgheni Kaspersky, este absolvent al Școlii Superioare KGB (înainte ca aceasta să fie desființată în noiembrie 1991). Aceeași școală care pregătește spioni ruși pentru FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei).

A devenit apoi inginer la Ministerul rus al Apărării. În 2012, Wired a evocat posibilitatea ca Evgheni Kaspersky să fi păstrat „legături strânse cu serviciile de securitate ruse”. Trei ani mai târziu, Bloomberg l-a acuzat chiar că a împărtășit datele colectate de compania sa cu FSB.

Relații cu FSB?

În 2018, Olanda a arătat cu degetul spre Kaspersky pentru spionaj cibernetic în numele Moscovei. Guvernul olandez a decis să interzică toate tehnologiile Kaspersky din infrastructura sa IT.

Evgheni Kaspersky a negat întotdeauna aceste acuzații și pledează pentru respectarea strictă a normelor de securitate a datelor personale.

La rândul său, compania sa afirmă că nu se implică în activități care amenință securitatea națională a SUA și subliniază contribuțiile sale la protecția împotriva diferiților actori amenințători care vizează interesele SUA și ale aliaților acestora.

Aceasta critică ferm această decizie a Statelor Unite, susținând că se bazează pe climatul geopolitic actual.

Kaspersky a primit permisiunea de a continua anumite operațiuni în SUA, inclusiv furnizarea de actualizări antivirus, până la 29 septembrie, pentru a minimiza perturbările pentru consumatorii și întreprinderile din SUA și pentru a le da timp să găsească alternative adecvate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău