Preşedintele chinez vrea o „reglementare mai dură a veniturilor mari”. Cum afectează aceasta mediul privat din China

18 Aug. 2021, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Aug. 2021, 15:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele chinez Xi Jinping vrea o „reglementare mai dură a veniturilor mari”, semnalând că asaltul din ultimele zece luni asupra celor mai mari grupuri de tehnologie din ţară se extinde rapid atât la nivel economic, cât şi la nivel social, potrivit FT.

Presa controlată de stat a relatat că liderul comunist a subliniat nevoia pentru „reglementarea veniturilor excesiv de mari şi încurajarea grupurilor şi entităţilor cu venituri mari să dea mai mult înapoi societăţii”. Aceste declaraţii ar fi fost făcute în cadrul unei şedinţe a Comisiei Centrale pentru Finanţe şi Economie din cadrul Partidului Comunist, scrie Ziarul Financiar.

Conform comisiei, partidul a permis unor oameni şi regiuni „să se îmbogăţească primii” în deceniile de început ale aşa-numitei reforme din China, însă acum ar fi momentul pentru prioritizarea „prosperităţii comune pentru toţi”.

Cei mai bogaţi antreprenori din China au resimţit greutatea statului încă din noiembrie 2020, când oferta publică iniţială a grupului Ant a fost blocată. Aceasta ar fi trebuit să valoreze 37 de miliarde de dolari, dar a fost oprită după ce cunoscutul Jack Ma a criticat autorităţile de supraveghere financiară din China.

Mai recent, compania de ride-hailing Didi Chuxing a fost pedepsită de oficialii statului după ce ar fi ignorat avertismentele prin care i se cerea amânarea listării de 4,4 miliarde de dolari pe bursa din SUA.

„Datele care arată o stagnare a consumului au scos la iveală o nevoie urgentă pentru creşterea veniturilor populaţiei şi pentru o distribuţie mai corectă a averii”, a explicat Wang Jung, care activează în cadrul China Center for International Economic Exchanges, un think-tank din Beijing.

Un antreprenor chinez a declarat pentru FT că ambiţiile reînnoite ale statului care se concentrează pe inegalitate şi alte probleme sociale au transmis un semnal clar către sectorul privat, aşa cum a făcut-o şi pedepsirea companiei Didi Chuxing.

„Trimite un semnal foarte puternic către toate companiile. (…) Partidul vrea să aibă un cuvânt de spus în businessul tău şi vrea să fii mult mai supus”, a declarat antreprenorul care a cerut să nu fie identificat.

Mai mult, trei entităţi ale statului au preluat o participaţie de 1% într-o subsidiară a ByteDance, grupul din spatele popularei aplicaţii TikTok. Mutarea a venit la finalul lunii aprilie, iar ca rezultat oamenii statului au ocupat acum un loc în consiliul de administraţie al ByteDance.

Ceea ce s-a întâmplat în cazul ByteDance ridică un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca statul să înceapă să preia participaţii şi locuri în consiliile de administraţie ale marilor grupuri de tehnologie din China.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală