Prețul petrolului atinge cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, pe fondul turbulențelor economice globale

05 Sept. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2024, 11:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul petrolului brut a scăzut pentru a doua zi de tranzacționare consecutivă, pe fondul datelor economice slabe din China și SUA din această săptămână, scrie Euronews.

Prețul futures WTI a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2023, în timp ce prețul futures Brent a coborât sub 74 de dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost atins în ultimele nouă luni.

Ambele cotații futures de referință ale petrolului au scăzut cu peste 10% de la maximele lor recente din 27 august.

Sentimentul de aversiune față de risc a contribuit, de asemenea, la presiunea descendentă asupra pieței petrolului, în condițiile în care vânzarea de acțiuni ale companiilor din tehnologie, condusă de Nvidia, a determinat marți scăderea piețelor globale.

Investitorii au fugit de activele riscante pe fondul creșterii temerilor legate de recesiune, indicele de volatilitate CBOE, cunoscut drept indicatorul de frică al pieței, depășind 20 – cel mai ridicat nivel din ultima lună.

La sfârșitul lunii august, prețurile petrolului au crescut din cauza escaladării conflictului militar dintre Iran și Israel, alături de întreruperile de producție din Libia, care au alimentat, de asemenea, creșterea.

Cu toate acestea, temerile legate de un război regional mai amplu s-au diminuat, deoarece temerile legate de recesiune au eclipsat tensiunile geopolitice, iar o potențială soluționare a conflictului din Libia ar trebui să restabilească producția de petrol.

Creșterea temerilor legate de recesiune

Mai multe date dezamăgitoare publicate în SUA au stârnit îngrijorări cu privire la deteriorarea condițiilor economice și la slăbirea perspectivei cererii de petrol.

Cea mai mare economie a lumii a raportat un indice al managerilor de achiziții (PMI) din sectorul manufacturier mai slab decât se aștepta, indicând că activitatea fabricilor s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în august.

Miercuri, datele JOLTS privind locurile de muncă disponibile din Statele Unite au arătat, de asemenea, că numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021.

OPEC+ va amâna creșterea producției

OPEC+ și-ar putea amâna planul de creștere a producției în octombrie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului, potrivit unui raport Reuters.

Organizația convenise anterior să majoreze producția cu 180.000 de barili pe zi, ca parte a planului său de reducere treptată a producției.

Continuarea reducerilor de producție ar putea oferi un anumit sprijin pieței slăbite a țițeiului, deși vestea nu a ridicat imediat prețurile din cauza sentimentului predominant de aversiune la risc.

În iunie, OPEC și aliații săi au convenit să prelungească reducerile de producție de 3,66 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2025, cu reduceri suplimentare voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi care vor continua până în septembrie anul acesta.

Organizația, care furnizează peste 37% din totalul petrolului mondial, a redus producția începând din 2022, ceea ce a condus la o reducere totală de 5,86 milioane de barili pe zi, reprezentând 5,7% din cererea globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău