Prețul petrolului, de necontrolat. Se anunță o iarnă grea. La cât va ajunge barilul

01 Oct. 2023, 08:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 08:18 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul petrolului a continuat să crească din nou, după ce Moscova a emis o interdicție temporară asupra exporturilor de combustibil. Moldovenii vor resimți și mai puternic efectul la pompă deoarece prețurile la carburanți vor crește.

Prețul petrolului ar putea să fie o mare problemă pentru toamna și iarna aceasta. Impactul asupra prețului combustibilului va avea derivate spre zona alimentară și medicală. De asemenea, creștere aproape neîntreruptă a prețurilor petrolului în ultimele luni continuă să alimenteze inflația în SUA și UE.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 71 de cenți, sau 0,76%, până la 93,98 dolari pe baril. După ce anterior scăzuse cu trei cenți. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate și-au extins câștigurile pentru a doua ședință. Tranzacționându-se la 90,63 dolari pe baril, în creștere cu 60 de cenți, sau 0,67%.

Ce influențează prețul final al carburanților la pompă:

Prețul petrolului, în primul rând afectează accizele și taxele. Singurele lucruri pe care companiile le pot controla sunt rafinarea, costurile de transport și desfacerea.

Ce înseamnă politica moderată de prețuri la pompă: Aceste fluctuații ale petrolului sunt urmările companiilor care rafinează și apoi vând la pompă, le urmăresc, dar prețul la pompă nu urcă imediat. Asta înseamnă că prețul petrolului, atunci când crește, nu se va resimții imediat la pompă. Același lucru se întâmplă și când prețul petrolului scade.

Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril

Analiștii consideră că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în ultimele 13 luni. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, prin urmare, anunțul a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa și a alimentat îngrijorările legate de oferta scăzută, în special pentru motorina de încălzire, un derivat al motorinei, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.

Câștigurile ar putea fi de scurtă durată, avertizează unii analiști. Sushant Gupta, director de cercetare la Wood Mackenzie, a declarat că „există toate semnele că vedem 100 de dolari pe baril în trimestrul patru”, dar a avertizat că fragilitatea economică globală și scăderea cererii sezoniere în primul trimestru ar face ca acest lucru nesustenabil pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău