Afacerea cu mobilă a unui milionar moldovean s-a înglodat. Pierderi de 2,8 milioane de euro în șase luni

01 Oct. 2023, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 08:05 // Actual //  Lupu Eduard

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, cu două emisiuni de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti şi aflat în procedură de insolvenţă, a anunţat o pierdere de 14,2 mil. lei (echivalentul a 2,8 milioane de euro) în primele şase luni din 2023, faţă de pierderi de 18,7 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, în contextul în care afacerile s-au redus de la 70,7 mil. lei la 6,7 mil. lei, conform datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

EBITDA companiei a fost rezultat negativ de 2,5 mil. lei, redus de la rezultatul negativ de 13 mil. lei din prima jumătate a lui 2022. Este al treilea S1 consecutiv când Vivre Deco anunţă pierderi la nivelul rezultatului net, rezultatele financiare din S1/2023 fiind marcate de intrarea în insolvenţă la finalul primului trimestru, pe 6 martie 2023. Ca urmare a intrării în procedura de insolvenţă, compania a avut mai multe blocaje în continuarea activităţii.

„În ciuda restricţiilor impuse de insolvenţă conducerea Societăţii a reuşit să reprofileze cu succes activitatea comercială spre modelul marketplace (vânzări pe platforma Vivre a produselor listate de către terţi şi comisionate de Societate) care generează profit operaţional (i.e. raportând veniturile din activitate  la costurile directe) dar la un volum de activitate considerabil mai mic”, notează Vivre în raportul financiar.

La Bursa de la Bucureşti, bondurile VIV26E se tranzacţionează la 3,8% din valoarea lor nominală iniţială de 100%, în timp ce obligaţiunile VIV25E au ajuns să se tranzacţioneze la 7,5% din valoarea nominală, potrivit datelor BVB.

În luna martie a acestui an, Altex, liderul retailului electro-IT din România, arunca un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Ţinta era restructu­rarea businessului şi repunerea lui pe un trend ascendent.

La finele anului trecut, fondul Neogen, controlat în proporţie de 67% de moldoveanul Călin Fusu, avea o participaţie de 50% la Vivre Deco. În acţionariat mai erau Adisory Delta (45%), companie deţinută indirect de Oliver Cadogan – soţul Monicăi Cadogan, care şi-a anunţat demisia din funcţia de CEO al Vivre pe 26 august, respectiv Nagy Vajda Andras Peter, cu 5% din acţiuni.

Călin Fusu a investit în firme din diverse sectoare de activitate, precum CleverTaxi (care a fost achiziţionat de către Daimler AG), Vivre Deco, Casta Imobiliare sau Concept Apps SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău