Preţul petrolului urcă cu peste 2 dolari/baril înaintea reuniunii OPEC+

05 Sept. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2022, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul petrolului a crescut luni cu peste 2 dolari pe baril, extinzând câştigurile, investitorii fiind atenţi la posibilele decizii ale producătorilor OPEC+ de a reduce producţia şi de a susţine preţurile în cadrul unei reuniuni care va avea loc în cursul zilei.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,42 dolari, sau 2,6%, la 95,44 dolari pe baril, după ce vineri câştigaseră 0,7%. Ţiţeiul american West Texas Intermediate era la 88,92 dolari pe baril, în creştere cu 2,05 dolari, sau 2,4%, după un avans de 0,3% în şedinţa precedentă.

Luni, pieţele americane sunt închise pentru o sărbătoare publică.

La reuniunea de luni, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, ar putea decide să menţină nivelurile actuale de producţie sau chiar să reducă producţia pentru a susţine preţurile, în ciuda faptului că rezervele rămân limitate.

„Cel mai probabil, OPEC+ va menţine producţia suficient de restrânsă pentru a menţine preţul petrolului, pe fondul perturbărilor cererii care au fost declanşate de reluarea blocajelor în unele părţi ale Chinei”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

Rusia, al doilea mare producător de petrol la nivel mondial şi un membru cheie al OPEC+, nu susţine o reducere a producţiei în acest moment, iar grupul îşi va menţine probabil producţia stabilă atunci când se va reuni luni, a relatat duminică Wall Street Journal, citând persoane neidentificate, familiare cu acest subiect.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău