La Moldovagaz s-a furat ca-n codru aproape un milion de lei. Doi foști șefi, implicați

05 Sept. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2022, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au terminat urmărirea penală în cazul a trei angajați ai întreprinderii „MoldovaGaz”, care l-au angajat fictiv pe cel de-al treilea din ei, în perioada anilor 2016-2019.

Procurorii PCCOCS au primit în gestiune acest dosar în iulie 2022. Potrivit procurorilor și ofițerilor de investigație, „curatorii” angajatului fictiv erau un ex-vicepreședinte și un membru al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Astfel, în perioada celor trei ani, angajatul fictiv care avea titulatura de specialist măsurări gaze (deși avea absolvite doar nouă clase) a fost remunerat cu peste 800 mii lei.

Prin urmare, procurorii i-au trimis pe toți trei pe banca acuzaților, pentru abuz de serviciu și escrocherie, care sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen între 8 și 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Este doar una din cauzele penale, aflate în gestiunea PCCOCS, în care s-au stabilit prejudicii materiale și delapidări din cadrul ,,Moldova-Gaz”, celelalte fiind în procedură; iar procurorilor urmează să le fie prezentate concluziile organelor de control asupra verificărilor care au fost dispuse anterior.

De menționat, sumele însușite fac parte din categoria cheltuielilor directe ale întreprinderii și erau incluse în una din componentele prețului pentru gaz, achitat de către consumatori.

Învinuiții nu mai lucrează la întreprindere din 2019, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău